(TECH/USA) Aldrig tidigare har de amerikanska tech-aktierna varit så högt värderade. Samtidigt har de aldrig växt snabbare. Jättarna bakom förkortningen FANG; Facebook, Amazon, Netflix och Google är idag i snitt värderade till 140 gånger årsvinsten. Det betyder 140 års väntan ifall de skulle sluta växa. Är detta något nytt eller bara jag som är mossig?

De amerikanska tech-bolagen växer så det knakar. I snitt har FANG-bolagen ökat sin försäljningen med imponerande 32% hittills i år och vinsten med hela 84%. Snabbast växer Facebook och Netflix som är dubbelt bättre än snittet i bägge aspekterna.

Svårigheten ligger i att veta hur länge detta kommer fortgå. Om de slutar imorgon blir det en 140-årig golgatavandring innan du får tillbaka pengarna.Fortsätter att växa kan du dubblat dina pengar på några år. Och sanningen ligger antagligen emellan dessa två ytterligheter.

Själv håller jag mig undan den här typen av aktier eftersom det blir en gissningslek. Exempelvis Amazon med ett p/e (priset jämfört med årsvinsten) på 285 skulle behöva växa vinsten fjorton gånger den innan värderingen hamnar i närheten av nära kändisar som H&M eller Novo Nordisk.

Kommer FANG kunna göra det? Klart är att Amazon redan nu värderas till fyra gånger den svenska statsbudgeten och är högre värderat än Berkshire Hathaway, med värdens mest framgångsrike placerare Warren Buffet i spetsen. Buffet har ägnat över 40 år åt att bygga upp sitt bolag. Jeff Bezos, grundare av Amazon, har ägnat halva den tiden. Är det den nya mobilekonomi som krossar allt gammal? Eller är det en ny tech-bubbla som skapats?

På svenska storbolagslistan hittar vi inga snabbväxande p/e 200 bolag i alla fall, men väl ett gäng p/e 50 bolag. Exempelvis ComHem som växer försäljning och vinst med 37%, värderas till 57 gånger årsvinsten. Ett annat exempel är Evolution Gaming som växer vinsten med 68% som värderas till 43.

Utan att lägga någon värdering i ”p/e 200-värderingen” så har det historiskt varit ovanligt med en prissättning som Amazon och Netflix nu upplever.

Mitt råd: Alla bolag som värderas över p/e 30 ska man granska extra noga innan man köper. Ett bra riktmärke är att p/e-talet ska vara lägre än tillväxttakten. Därför är p/e tal över 50 ofta att helt undvika. Sedan; är de nu nyfiken på dessa techpionjärer så köp flera. Och låt dem tillsammans stå för en liten del av hela kontot. Annars blir du lätt åksjuk.

Att spara i tech            Tesla kan flyga i diket           Teknikfonder in i värmen

Sparar du i FANG eller tech? /henrik senestad