Flytta gamla depåer

(Henrik Senestad) Flytta aktier/fonder från en aktiedepå (vanligt konto) in till ett ISK-konto, är en vanlig fråga från sparare. Det enkla svaret är Ja. Men, ifall du har gamla vinster eller räntefonder kan frågan vara lite mer komplex. Vi benar ut.

Spararen David berättar i ett mejl att han i början på 2000-talet månadssparande 500 kr i månaden i fonden Lannebo småbolag. Pengar har därefter växt från 10 000 kr till 80 000 kr. Nu undrar David om det är värt att ta smällen och flytta in pengarna i ett ISK-konto?

Låt oss räkna på Davids exempel:

(1) Stanna kvar i aktiedepå. Startsumman 80 000 kr växer till 88 000 kr nästa år ifall Lannebo Småbolag fortsätter att gå upp 10% per år. På de 88 000 har han nu en latent skatt på 23 400 kr. Netto blir det 64 600 kr.

(2) Byta till ISK. Startsumman 59 000 kr (80 minus 21) växer med samma 10% per år upp till 64 900 kr. Därefter betalar David ca 300 kr i ISK-skatt. Netto blir det också 64 600 kr, precis samma som aktiedepån.

Hur kan det komma sig? Nyckel ligger i att förstå de två huvudkrafter som motverkar varandra, likt Newtons tredje lag eller finansminister Andersson första lag kanske vi kan kalla den…(att staten ska ha sitt)

Kraft i riktning aktiedepå: I aktiedepån har du ytterligare 21 000 kr som stiger i värde. Totalt handlar det om 1 470 kr efter skatt, mer på konton.

Kraft i riktning ISK: De 59 000 kr som ligger på båda kontona avkastar också pengar till nästa år. Skillnaden i vinstskatt på aktiedepån som du slipper i ISK är 1 770 kr.

Sammanlagt med ISK-skatten på 300 kr parerar de här krafterna ut varandra. Detta samband gäller i stora drag så länge börsen går upp. På längre sikt vinner ISK något och speciellt om du investerar nya pengar. Ifall börsen skulle gå ner kan det löna sig att ligga kvar i en aktiedepå, men det är överkurs.

Mitt råd: Flytta till ISK. Du kan när som helst byta till ISK utan att riskera att få mindre i plånboken längre fram. Detta förutsätter dock att börsen går upp och inte ner. Men, eftersom vi inte vet om börsen kommer gå upp eller ner de närmaste åren använd samma princip vid flytt som vid månadssparande – sprid ut den! Börja med 1/4 av innehavet och fortsätt sedan i fyra år. På längre sikt lär börsen fortsätta att stiga.

Passar på nya ISK             ISK bästa kontot

Ligger du kvar i aktiedepå eller funderar du på att flytta? / henrik senestad

Relaterade inlägg

Kommentarer