(Henrik Senestad) Efter en fantastiskt resa har det blivit dags att tacka av Melker Schörling. Acceptera budet eller sälj direkt över börsen är mitt råd. För pengarna kan du köpa ett annat investmentbolag eller aktier direkt i de underliggande innehaven, de är alla börsnoterade. Det har stormar en del kring Melker Schörling och hans egenuppbyggda investmentbolag MSAB den senaste tiden. Kallast har det blåst runt maktsfärens största innehav Hexagon. Vdn Ola Rollén sitter anklagad i norsk domstol för insiderhandel. Utgången är ännu oviss och även fast Hexagon lär klara sig utan Rollén är det tydligt att bortfallet av sfärens två viktigaste huvudpersoner påverkat verksamheten i MSAB.

Melker Schörling har visserligen två döttrar som båda sitter i olika styrelser, men det finns ingen klar arvtagare bland dem. Detta tillsammans med det faktum att premien på investmentbolaget sjunkit det senaste året ligger nog till grund för beslutet att köpa ut bolaget från börsen.

Från bolaget själva får vi läsa: ”Med hänsyn till den nya situationen i MSAB är det vår uppfattning att bolaget kan drivas vidare effektivare i en privat miljö. Vi anser att tillsammans med våra närmaste långsiktiga samarbetspartners fortsättningsvis göra vårt yttersta för att bidra till bästa möjliga utveckling för innehavsbolagen”

För dig som aktieägare: Budet på 569 kr per aktie kontakt innebär en premie på 5%. Eftersom de som står bakom budet representerar över 90% av rösterna innebär det att budet kommer gå igenom. Du kan antingen sälja direkt, acceptera budet eller vänta på tvångsinlösen. Eftersom kursen redan står i 569 kr rekommenderar jag att du säljer direkt. Du vinner inget på att vänta.

Istället för MSAB finns det en mängd andra investmentbolag kvar att placera i. Vi går igenom några här.  När jag analyserar innehaven (här till höger) påminner de mest om Latour, men även trotjänare som Industrivärden och Investor innehåller även en liknande mix, även fast du får mer bank hos dem. Ifall du vill vara riktigt avancerad så köp de underliggande innehaven i MSAB, alla är nämligen börsnoterade.

Mitt råd: Tacka Melker Schörling för den här tiden och sälj dina aktier. Vilken fantastiskt resa det har varit! Omplacera sedan pengarna i ett annat investmentbolag. Latour kan vara ett, men det finns givetvis en mängd andra.

Vad gör du med pengarna? Eller har du redan andra investmentbolag? /henrik senestad