Arvid månadssparar 500 kr i en billig Sverigefond för att om två år göra en riktig långresa till Kenya. Det har börjar riktigt bra, säger han. Är det rätt fond, frågar han. Jag är tveksam. Och kom ihåg att ha rätt konto också.Arvid berättar hur han i valet mellan olika fonder fastnade för en billig Sverigefond. Billig låter ju bra och Sverige är ju någonting vi känner väl till.

Bra att han kommit igång, tänker jag. Men när jag också hör att resan ska gå av stapeln redan om två år så blir jag mer skeptisk till fondvalet. På så kort tid hinner svenska börsen rör sig för mycket både upp och i värsta fall även ned. Det blir en för stor chansning att stoppa resepengarna i.

Vanligtvis växer en Sverigefond på riktigt bra. Hittills i år talar vi om plus 12%. Men i snitt brukar ett helår ge 8-9%. Kruxet är att den ibland faller 10 ibland 20% över bara någon månad. Senaste två årtiondena har börsen två gånger mer än halverats. Hur ska Arvids sparpengar tåla det?

Vi ska alltid tänka: Välj en fond som passar just din spartid. Då får vi tillväxt på pengarna, samtidigt som de är hyfsat stabila utifrån när vi ska använda dem. Och alla pengar som vi sparar längre än 1 år passar på ISK-konto. Där får vi lägre skatt.

Fondvalet: välj en fond som passar din spartid. Här den enkla modellen:

1-2 år Spiltan räntefond ger i snitt 2-3 procent per år.

2-3 år Swedbank access mix blandfond ger i snitt 4-5 procent per år

3-4 år Länsförsäkringar globalfond index ger i snitt 4-7 procent per år.

5+ år SPP Sverigefond ger i snitt 7-9% procent per år.

Ska du spara i exakt 2 år, så blir det på gränsen mellan räntefond och blandfond. Du kan spara hälften i varje.

Ja, du kan mixa dem, så att du har flera fonder samtidigt. Så kan du alltid vara trygg med en del av ditt sparande. På samma sätt som en del alltid måste få växa fler år innan du räknar med att ta ut den.

Sedan påverkas fondvalet också av vem du är. Har du ett fast jobb och kan skjuta fram resan och jobba vidare några månader extra ifall att du har otur med tillväxten, så är det ett alternativ. Men det är ju ett val.

Balansen ger pengar        Enkla fondportportföljen        Spara på ISK-kontot

Hur sparar du 2, 3 och över 5 år? /claes hemberg