Tech kan bli för stort

(TECH/USA) 20 år efter it-bubblan sprudlar amerikanska techbolag som aldrig förr. Ändå är de inte särskilt dyra. Det borde göra oss närmast misstänksamma. Vi har senaste dagarna besökt en rad heta och kanske även överkokta bolag, träffat analytiker och diskuterat den enorma kraft och ibland dyra prislapp som teknikbolagen uppvisar.

Silicon Valley är bara några mil långt. Men det är nu inte längre bara några små ungdomsdrömmar som växer i ”the valley”. Utan här ryms en stor del av alla världens absoluta teknikjättar. Utanför bussfönstret passerar vi både huvudkontoren för Google, Apple, Facebook, Linkedin…

Vi har bolag inom spel, infrastruktur, bilar och diskuterat allt från betalningar till näthandel och it-service.

En sak slår mig mer än allt annat. Det handlar om stordrift. Inom den snabbfotade teknikvärlden har det blivit tydligare än jag hittills sett. Den största kundbas, har störst datorkapacitet, störst kund-data-bearbetning och därmed störst vinster. Det är kanske en gammal sanning, men inom teknikbolagen blir det så väldigt tydligt.

Näthandelsjätten Amazon har redan skrämt slag på en rad branscher. De köper upp och levererar nu hem vardagens varor till merparten av amerikanska hem. Här har andra mindre aktörer snart svårt att konkurrera. Ändå är näthandeln bara 1/10 av all konsumtion idag.

Speljätten Elektronic Arts har idag 600 miljoner användare. De mäter varje spelares kapacitet och matchar dem på bästa sätt mot varandra, så att ”alla” blir mer nöjda och spelar längre och framför allt lägger mer pengar på spel. Här har snart andra mindre konkurrenter svårt att konkurrera.

Datahalljätten Equinix samlar de stora bolagens mest hemliga datakod i särskilda bunkerhallar. Vi besökte en och jag slås av hur även de byggt solida monopol där nya aktörer svårligen kan knacka på och göra sig hörda.

Teknikbolag efter teknikbolag bygger som egna globala furstendömen inom sin nisch. De är samtidigt påtagligt noga med att skydda sig från intrång, på samma sätt som de själva en gång skakat om och raserat sin egen bransch för att bygga sin egen guldsits. De som ”disruptat” (utmanat) vill själva inte bli ”disruptade”.

Lägg till att jättarna växer vidare. Konsumenterna vill handla mer på nätet. Spelarna blir bara fler. Kraven på våra internet bara växer.

Nu har jättarna blivit så gigantiska och skapat så starka monopol att politikerna börjar ifrågasätta dem på allvar. Inte bara ur ett konsument-perspektiv. Även konkurrensen är i farozonen och kanske etter värre. Samhällets insyn och möjlighet att se till medborgarnas bästa är på väg att kringskäras.

Tekniktrenden är på många sätt en ny industriell revolution, där gamla branscher tvingas till förändring. Det syns inom allt från konsumentvaror till tung industri, gruvor och transporter. Omdaningen gör att maktbalansen har rubbats. Närmaste åren kommer olika stater öppet och mer i enrum se till att teknikjättarna inte kör över samhällets gemensamma intressen. Detta kan påverka bolagens tillväxt, men sannolikt inte på något allvarligt sätt. För den globala konkurrensen är tuff och USA vill hellre se starka amerikanska bolag än att utländska bolag tar över regentlängden i teknikvärlden.

Mitt råd: Jo, jag sparar i teknikbolagen, mest via globalfonder. Och jag vet att cirka 15% av samlade börsvärdet är just teknik. Den som sparar 20% i teknik har däremot en kraftig övertro på branschen. Att spara mer i tech kräver mycket av spararen. För börsfall kan fresta på extra här och även om branschen växer, så kan nya lagar, aktörer och tekniker snabbt förändra spelplanen. Det är ju därför snitt-teknik-bolaget ”bara” kostar PE 18, trots att de växer som få. Eftersom det finns såpass mycket osäkerhet kring dem.

Teknikfonder in i värmen        Techaktierna ofta dyra          Mer om tech

Hur sparar du i tech?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer