Flyttstäda innan ISK

(Henrik Senestad) Fler frågor har trillat in angående flytt till ISK-konto. Denna gång från Stina som har ett sammelsurium av olika finansiella produkter. Här behövs en flyttstädning.

Att spara på många olika konton är tyvärr vanligt. Spararen Stina berättar i ett melj att hon har aktier, räntefonder, aktieindexobligationer och aktiefonder spridda på en mängd olika konton. Nu ska hon ha möte med banken och undrar om hon ska flytta till ett ISK-konto. Stina signalerar via sitt mejl att hon vill ha låg risk framför hög avkastning.

 

Min första tanke. Här måste det till en flyttstädning innan hon flyttar till ISK. Här till höger har jag sammanfattat hur den nuvarande portföljen ser ut.

Först ut ur portföljen är aktieindexobligationer. För de är säljarens/satans påfund. Det enda som är säkert med dem är avgiften. Ifall Stina kan sälja de utan höga straffavgifter så borde hon göra det. Annars borde hon vänta tills bindningstiden har gått ut och sedan flytta vad sin blev över. Köp istället blandfonder eller en mix av global- och räntefonder. 40/60 är ett bra riktmärke.

Ut åker även bland- och räntefonder. De kan visst vara bra på sparhorisonter på 1-3 år. Men, när jag granskar vilka blandfonder det rör sig om; SEB Total Potential och Total Försiktig ser jag att de har en relativt hög avgift på 1,33% och 1,49%. Det tycker jag är dyrt. Här bör Stina istället köpa en blandning av bra globalfonder för 0,2-0,4% från aktörer som SPP, Länsförsäkringar, Alecta, DNB och räntefonder som Spiltan Högräntefond. Sistnämnda kostar ungefär hälften av SEB Total Försiktig.

Aktiefonderna ser lovande ut. Dessa tycker jag Stina kan behålla, om de presterar mot den avgiftnivå de håller. Annars byt till lågprisfonder. Stina nämner i sitt mejl bland annat SEB Europa Indexfond. Den tycker jag håller en rimlig avgift på 0,4%. Om något, eftersom Stina har en kort sparhorisont (”vill ha låg risk”) borde hon byta ut en del av sina aktiefonderna mot globalfonder. De rör sig lite mindre upp och ner än vad andra aktiefonder gör.

Mitt råd: Stina borde flytta alla aktier, aktiefonder och globalfonder till ett ISK-konto. Räntefonderna kan ligga kvar i depån. Läs gärna tidigare inlägg varför. Men, innan hon flyttar pengar borde hon flyttstäda. Speciellt aktieindexobligationer ska ALDRIG ingå i en portfölj om du frågar mig.

Riktmärken när alltid är klart: 20-30% räntor och bankkonto, 30-40% globalfonder, 30-50% aktier och aktiefonder (Sverige och Europa).

Enkla portföljer        Alla lågprisfonder

Såg du till att flyttastäda innan du flyttade till ISK? / henrik senestad

 

Relaterade inlägg

Kommentarer