Lämnar USA för Europa

(TECH/USA) Europeiska storinvesterare är på väg hem med pengar, efter några år som ränteturister i USA. Det kan gynna europeiska börser, fonder och aktier, säger bankchefer i New York.

Senaste åren har vi sett hur europeiska räntesparare har lämnat Europa. De reagerade och flyttade pengar utomlands när europeiska centralbanken började trycka sedlar. Spararna som är tunga i räntor blev oroliga för stigande priser, vilket skulle urholka deras sparande.

Istället flyttade europeiska räntesparare till USA och vi har senaste åren sett hur de har ränteturistat i bland annat amerikanska företagsobligationer. Det gick utmärkt i början. Det gav dubbel vinst: Eftersom fler européer flyttade bidrog det också till att sänka euron mot dollarn, samtidigt som värdet på obligationerna steg. Ja, det har inte varit några små och utan snarare jättelika rörelser, säger de chefsekonomer jag träffar.

Nu däremot har ränteturisterna börjat återvända till Europa. I takt med att europeiska centralbanken lovat att sluta trycka sedlar så har även räntespararna börjat återkomma. Sedan flera månader märks hur euron börjar stärkas mot dollarn.

Ränteturisterna i USA kan till och med bli lite stressade nu. Sedan årsskiftet är euron upp 12% mot dollarn. Den ränteturist som väntar för länge utomlands kan mycket väl snart tappa bort hela förtjänsten med utlandsflytten.

Hur som helst borde pengaflödet tillbaka till Europa gynna våra börser, fonder och aktier. Kanske har vi redan sett lite av den effekten.

Mitt råd: Att flytta fondpengar för att hänga med i de stora svängningarna kan låta enkelt. Men inte ens proffsen gör stor omflyttningar, utan kanske flyttar bara några 2-3% av kapitalet åt gången. Är du ovan så kan 1% vara alldeles nog för att pröva att vara aktiv sparare. Men 9 av 10 sparare trivs antagligen bäst med en bred och billig fond. För vanliga sparare är bilden här ovan mer ett facit än en körinstruktion. Ränteturisterna kan vara en viktig förklaring till de häftiga rörelserna mellan USAs och Europas börser senaste åren.

Europafonder väldigt olika        Bra Europaaktier       Allt om USA-resan

Hur sparar du i Europa?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer