ISK-upproret nu 34 420 röster

På onsdag beslutar riksdagen om lite högre skatt på ISK-kontot. Något som regeringen faktiskt kuppat igenom, utan Alliansens protest. Men politikerna har lärt sig en sak; tafsa inte på ISK-skatten en gång till. Ni nära 35 000 personer som skrivit under kan vi stolta säga ”Vi försvarade ISK-kontot”. Senaste namnet på protestlistan! är Helena, från hästmeckat Vallentuna.

Den lilla skatten på ISK-kontot ska höjas från 0,4% till 0,5%/år. Det är ingen stor höjning och den påverkar inte mitt ISK-sparande. Hoppas inte vanligt folk avskräcks av politikernas klavertramp i vanligt folks plånböcker. Vi ha ju redan sett ett mer matt ISK-intresse.

För regeringens fingrande på ISK-kontot har helt klart sänkt förtroendet för sparformen och att spara pengar över huvud taget. Många sparare har börjat tveka och hört av sig. Att regeringen börjat dra i mattan under svenskarnas idag främst sparform är ett under av klåfingrighet.

Regeringens förtroende i privatekonomiska frågor har fått sig en rejäl törn. Att de inte förstår grunderna i sparande är hopplöst obegripligt. De vet uppenbarligen inte vad de talar om. De sparar inte ens själva där, visar offentliga uppgifter. Sådana politiker ska inte ansvara för privatekonomiska frågor. Låt istället professionella finansinspektionen i fortsättningen ta ansvara för frågor som politikerna uppenbarligen inte förstår.

ISK bästa tillväxtkontot              Pengar som passar på ISK              Jag fortsätter med ISK

Att övriga partier inte lyckas stoppa dem, är för mig märkligt tafatt. Ja, regeringen kuppa ju igenom förslaget. För sedan tidigare finns en ”pensionsuppgörelse” om att alla partier vara överens, när det gäller långsiktigt sparande. När sparandet i pensionsförsäkringar och IPS stoppades var politikerna överens. Det beror på att sparformen hade ordet ”pension” i sig. Men ISK är också ett slags pensionssparande, något många politiker inte tycks förstå, förutom att ISK också är ett bra 3-,5- och 10-års-sparande. Naturligtvis skulle även ISK-kontots framtid ha diskuterats i pensionsgruppen. Men Alliansen valde att inte ta den striden, och förtjänar kritik för det.

Istället fortsätter politikerna hyckleriet: låg skatt på lån och högre skatt på sparande. Det omvända hade varit mer logiskt i ett samhälle där räntor är låga och bolånen rekordstora.

Därmed kan dagens politiker, från vänster till höger, se fram mot hård kritik för privatekonomisk tafatthet i nästa års valupptakt. De har satt nytt Sverigerekord i kritik för undergrävande politik i privatekonomi. Nära 35 000 röster har sagt ifrån. Därför måste vi utgå ifrån att detta ISK-sabotage var sista gången.

Politikerna har skämt ut sig för svenska sparare. Att de inte förstår att människor kämpar för att lägga undan en sparslant i vardagen, är riktigt pinsamt. Här ska samhället naturligtvis stödja alla som sparar. Detta ska samhället naturligtvis högljutt applådera. Och inget annat.

Hur många har du tipsat om att fylla i protestlistan?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer