USA-bolag breddar blicken

(USA/TECH) Sparare i USA-aktier har oftare en riktiga aktieportfölj. När du väl fått smaken för utländska aktier är det mer sannolikt att du köper fler, visar vår genomgång av USA-bolagen. 80-talister köper dessutom mer USA-aktier än andra. Men sparar nu inte i bara tech, tänker jag.

De som är födda på 80-talet äger lite mer USA-aktier än alla andra grupper. Nu är det ingen jättelik skillnad. Kanske handlar 80-talisternas extra intresse mer om än större tilltro till exempelvis Apple och Amazon än om de botaniserar bland svenska bolag som Alfa Laval och ABB…

Det som är mer slående är att om du väl handlat en USA-aktie är det mycket mer sannolikt att du köper en till, visar vår kartläggning här till höger. Exempelvis äger nästan var tionde Apple-ägare även aktier i Tesla, Alphabet (Google), Facebook och Amazon.

Vad det beror på är sannolikt intresse för aktier generellt. Särskilt gillar vi tech-aktier och då blir utländska papper ofta svaret. Vi ser exempelvis inte samma skillnader i USA-fondägare som för aktier. Eftersom listan även innehåller icke-teknik bolag skulle jag även vilja dra slutsatsen att ägandet handlar om utländska aktier, snarare än teknikaktier.

Andra bolag utanför USA-toppen finner vi Novo Nordisk som ägs fem gånger mer frekvent av Apple-ägaren än genomsnittet. Vi hittar även fler amerikanska bolag som Nvidia, Visa, Starbucks samt finska, Fortum och Sampo. Även franska LVHM Möet finns med i listan.

Mitt råd: Att handla med aktier ska vara roligt och låt gärna intresset styra var du lägger dina pengar. Kom dock ihåg att det alltid finns en risk att snöa in på vissa aktier och regioner. Erfarenhet visar att det alltid är värt att sprida riskerna över många industrier och regioner.

Enbent i aktier faller lätt           Fler aktier ger mer

Investerar du i utländska aktier? / henrik senestad

Relaterade inlägg

Kommentarer