Pengakoll: Höjd ISK-skatt. Blekt av H&M

Snökaos, höjd ISK-skatt och blek lansering H&Ms nya butik. Vi minns positiva vibbar från Tech-resan  och skepsis i New York. Lägg till avgångar av namntvillingarna Robert Mugabe och Roger Mogert mfl. Fingerprints styrelse får budbrev från kineser och norska Oljefonden ska vräka ut olja. Vi sammanfattar:

I onsdags fattade riksdagen beslut att klubba igenom den nya höjda ISK-skatten, trots protester från närmare 34 420 röster. Men, politikerna har lärt sig att de inte ska tafsa på ISK-skatten igen.

Vi går igenom spartips för unga och gamla. Unga ofta destruktiva i plånboken visar det sig. För Patrik, 24, ger vi råd om hur man sparar 150 000 kr och konstaterar att spara före konsumtion, inte tvärt om, är ett vinnande koncept. Till Ulla, rekommenderar vi AP7 snarare än både Solidar och Pensionskraft. Lite aldrig på telefon ”rådgivare”=försäljare oavsett företag.

Att investera i olika sektorer är viktigare än någonsin. Oljefonden håller med och säljer olje- och gasaktier. Även månadssparande är en viktig komponent för bättre sparande. Vi jämfört det med att skaffa egen silversked.

För folkportföljen kommenterar vi budryktet i Fingerprint. Tvångsförsäljningar kan hota, vilket innebär en garanterad förlust för de tiotusentals småägare som köpt aktien för 80-90 kr styck. H&Ms nya butikskoncept chockar däremot inte, och lämnar mer att önska i form av innovation och nytänkande.

Vi går igenom årets kursraketer och rysare och konstaterat att vad som skiljer en kursdubblare från en kurshalverare är en tunn tråd av tur, snarare än skicklighet. Det är därför inget bra sätt att investera efter.

Lyssna även in Tech-special-pod från Silicon Valley och läs hur amerikanska storsparare nu börjar flytta deras kapital över till Europa.

Slutligen konstaterar vi att Elcykel är en perfekt hjulklapp, och mycket bättre investering än Tesla.

Vad vill du läsa om nästa vecka? / Henrik Senestad

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade inlägg

Kommentarer