Lotteriet bitcoin 9 733 dollar

Skyghögt pris på kryptiska bitcoin förbryllar. +889% bara i år. Prisstigning är ingen garanti utan en varning. Jag hör hur allt fler unga oerfarna kastar sin lön efter det lyckopillret och lotteriet. 13 miljoner personer har nu köpt världen över. När någon säger ”tjäna miljoner utan arbete” brukar det finnas en stor mörk fallucka.

Idag antas den oprövade företeelsen bitcoin ha ett större värde än hela jättebolaget General Electric med sina 300 000-tals anställda och över 100 miljarder i vinst per år. För mig säger det allting.

Unga ska inte lägga sina sparpengar i något så okänt och oprövat. Att ens tala om ”lätta vinster” med unga påminner mycket av den Fingerprintsmäll som många unga upplevt senaste året. Unga kan ju förstöra sin ekonomi för många år framöver. Om du nu vill chansa, lägg 1 promille av dina pengar här. Så som du brukar agera i lotterier.

I rader av affärs- och it-tidningar letar jag efter svar varför denna digitala pryl lockar just i år. Du ser att jag undviker att se den som en ”valuta”, utan mer av en samlarpryl; som barnens leksaker; smurfar, pokemonkort eller spelgadget.

Några vurmare talar om att orsaken till prisraketen i bitcoin beror på att kineser flyttar pengar utomlands med hjälp av dem. Men de borde ju sälja efter flytten? Andra talar om ny teknik ska göra den mer lättillgänglig och inför detta stiger värdet. Men den är ju för svängig för att inge något av grundläggande förtroende. Hur törs folk, förstår jag inte. Ytterligare någon pekar på att efterfrågan är större än utbudet. Men vad ska folk ha den till, är frågan. Alla kan ju inte ägna sig åt fjärrbetalningar, vilket vi ibland får höra.

När värdet på varje bitcoin skuttar upp och ned så hejdlöst varje dygn varken vågar eller kan ingen vettig människa överhuvudtaget använda den som betalmedel. Det blir för spekulativt. Ja, det är ju alla betalmedels grundidén en gång i tiden… förutsägbarhet. En zimbabwianska superinflation med fler tusen procent skrämmer mer än något annat.

Men om vi ser bitcoin som lotteri är saken enkel och tydlig. Som lotteri fungerar den utmärkt. Men frågan är om användarna är överens om att de flesta blir förlorare och någon vinner? Jag tvivlar över att den överenskommelsen finns stadgad där ute.

Nej, inga svar är riktigt trovärdiga, i mina ögon. Utan bitcoin förblir mest av allt ett lotteri, ett lyckopiller och en bubbla. Gamla bitcoinvinnare snackar in grannar och vänner. De pratar vitt och brett för att vara snälla. Jag mejlbombas med uppmaningar att ”köp nu”. Andra pratar på bussen; ”Läs på och du förstår mer”, uppmanar de, som en ursäkt för att övertyga systrar och bröder att även ska kasta in sin lön och sparmedel.

Att våra etablerade valutor behöver utmanas må vara sant. Vi ser hur Kinas yuan vinner ny mark. Nya starka ekonomier får varje dag starkare valutor. Men det bygger också på att en stat och en hel befolkning ställer sig bakom den. Att bara hitta på att en grej har ett värde och att andra ska använda den, förstår jag inte.

Lägg märke till att jag inte talar om tekniken bakom bitcoinfabriken. Eftersom detta inte är en teknikblogg. Utan här talar jag om något som förespråkarna kallar valuta. Men där jag inte kan hålla med. Valuta är något gångbart, enkelt, förutsägbart och praktiskt. Att ha en bitcoin som hejdlöst och oförutsägbart byter värde kan aldrig bli en valuta. Möjligtvis en lott.

Vad ska få bitcoin-karusellen att stanna, borde vi fråga oss. För att kunna spana och varna.

Men det behövs inte något särskilt för att knäcka bitcoinprioset. Stiger den utan skäl, kan den falla lika fort och lätt. Men smärtfritt blir det inte.

Mer bitcoin

Hur varnar du unga för att lockas med i bitcoinlotteriet?//claes hemberg

 

 

 

 

Relaterade inlägg

Kommentarer