Lifeplan vass robot för anställda

Robotrådgivaren Lifeplan kostar bara 0,21-0,24%. Det är super. Då slipper företagen ta in dyra rådgivare som tjänar grova pengar som tär på de anställdas pensioner. Lifeplan är dessutom helt oberoende. Däremot är den inte helt digital utan kräver en del blanketter. Lifeplan får betyget 4 av 5.

Roboten Lifeplan ger råd om pension. Vem som helst kan än så länge inte använda den tyvärr eftersom den säljs till företag (som står för avgiften) och blir tillgänglig för deras anställda. Men du kan tala med din arbetsgivare om saken.

Roboten är byggd på finansforskning. Roboten ska föreslå de bästa fonderna, till lägsta möjliga avgift med hänsyn till den tillväxt du förväntar dig på kontot och hur mycket du tål att priset varierar.

Lifeplan ett jobb i tre steg: 1) samlar en bild av din pension på alla bolag, 2) ger dig fem frågor om dina förväntningar och 3) ger ett fondförslag.

Modellen lägger ingen värdering i om det är lågprisfonder eller aktiva. En aktiv fond med högre avgift behöver andra egenskaper som tillåter den en plats i min portfölj. Samma fond kan ha olika avgift i olika försäkringar vilket modellen också tar hänsyn till. 

Först får jag ett högrisk-förslag med 99% aktiefonder; med lite mer tillväxtländer och Sverige än i världssnittet. Det är bra och ökar chansen till god tillväxt. När jag ändrar till ”låg risk” får jag bara 7% räntor. Jag har ju 25 år kvar till pension. Samtidigt ger de förslag om mer aktiva fonder med högre avgift i mitt PPM-förslag. Det är vettigt eftersom de där är rabatterade.

Lifeplan bromsas tyvärr av försäkringsbolagens föråldrade system som inte tillåter digitala formulär för flyttar. Det innebär att du själv måste skriva ut förifyllda blanketter och skicka till ditt försäkringsbolag. Dagens sparare förväntar sig digital kommunikation. Papperstrassel drar ner upplevelsen.

1) Enkel – roboten har ett enkelt utseende med tydliga frågor och steg. Att skicka in blanketter för fondbyten drar ner betyget.

2) Avgift – det är arbetsgivaren som betalar för robottjänsten istället för att anlita annan pensionsrådgivare. Det finns alltså inte någon förvaltningsavgift. Avgiften för min mer offensiva portfölj blir 0,24% och för den mer försiktiga 0,21%. Helt klart bland de lägsta av de robotar vi hittills testat.

3) Folklig – Sådär. Den är tillräckligt folklig för att alla ska hänga med. Den föreslår bästa Japanfonden, den bästa USA-fonden osv. Enklare val som en okej globalfond hade gett ungefär samma fördelning och blivit folkligare men knappast bättre.

4) Avkastning – Den fördelning jag får ser lovande ut då tillväxtländer och Sverige tillåts ta hyfsat stor plats. Det i kombination med låga avgifter ger möjlighet till god tillväxt.

Lifeplan hjälper oss att fatta rationella beslut kring vårt pensionssparande. Utan att hänvisa till fonder som ger rådgivaren betalt. Förslagen är utformade efter vad som är bäst för kunden vilket kan låta självklart men är ganska ovanligt. Men jag vill att tjänsten ska vara tillgänglig för alla och mer digital. Fixar de detta så kan betyget bli högre. Lifeplan får betyget 4 av 5.

Här alla sparrobotar       Min drömrobot

Vilken är din favoritrobot?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer