2018 års ISK-skatt 0,45%

Nya ISK-skatten för 2018 blir 0,45%. Regeringens beslut kostar oss 0,07% extra. Summan är ändå precis på snittet senaste 5 åren. Och ISK är ändå mest förmånliga kontot, för att spara aktiefonder och aktier. ISK är konstruerat för att vara bäst på lång sikt. Det är bara i år när regeringen strulat med skatten som det är värt att ha lite koll:

ISK är bästa kontot för sparande som växer. Den låga jämna skatten tas ju varje år, vilket gynnar dina aktiefonder, men även aktier och särskilt de med årlig utdelning. (Kapitalförsäkringen har samma skatt, men säljare lurar ofta in hemskt dyra extraavgifter, därför avråder jag mest för dem.)

När ISK-kontot kom 2o12 betalade vi 0,5% skatt sedan har sjönk skatten till som lägst 0,27%. Men det berodde inte på snälla politiker som gillar sparande. Utan skatten har följt ränteläget nedåt. Tacka alltså Ingves för skattesänkningen. (Statslåneräntan 30 nov ligger till grund för ISK-skatten nästa år).

Men så har minusräntor fått politikerna att gripa in och justera hur skatten beräknas. Så att vi inte får minusskatt på ISK-kontot. Nu häromdagen justerade däremot regeringen igen. Men nu vara det mer politisk förtecken. Vilket var ett riktigt klavertramp, för inte ska politiska ismer förändra vårt sparande, tänker jag.

Regeringens beslut ökade nu på skatten 0,07%-enheter. Den blir stället för 0,38% istället 0,45%. Det kanske inte låter som mycket, men problemet är inte skattesatsen i sig utan att politiker är inne och ändrar förutsättningarna hur de vill. Tack till er sparare som sagt ifrån: ISK-upproret nu 34 420 röster

Ska vi ha koll på skatten framöver? Nej egentligen inte. Skatten följer ju vår ekonomi. När ekonomin är stark, höjs räntan och då stiger även skatten på ISK-något. Men jag kan inte tänka mig att räntan går i taket, utan att börsen först visat vägen. Därför är jag inte det minsta orolig för att behöva lämna mitt ISK. Å andra sidan är ju flyttar ur ISK helt skattefria. Så om vi får en icke fördelaktig ISK-skatt om säg 30 år, så är det ju enkelt att reagera på.

Mitt råd: ISK-kontot är fortfarande bästa tänkbara kontot för mina sparpengar. Det gäller särskilt aktie-, global- och blandfonder i ett ISK-konto. Undvik däremot dåliga räntefonder där, eftersom där blir nog skatten dyrare än förtjänsten. OCH håll koll på klåfingriga politiker som uppmuntrar mer till slösande än sparande.

Påverkar nya ISK-skatten dina sparbeslut? / claes hemberg

Flyttstäda innan ISK            Fler öppnar ISK-konton             Danskar härmar vårt ISK-konto

Relaterade inlägg

Kommentarer