Företag tar anställdas pensioner

Ett snabbväxande storföretag i Sverige säger det rakt ut. Vi har valt en storbank för våra anställdas tjänstepensioner, för att företaget själva tjänar mest på det. Ska de anställdas pensioner gå till att betala arbetsgivarens vinster, undrar jag.

Bolaget har över tusen anställda och får räknas till ett av landets mer framträdande bolag. De kallar sig gärna moderna med nya tekniska lösningar. De växer kraftigt och etablerar sig i snabb takt i utlandet.

Men när det gäller de anställdas pensioner, tycks de ha tappat huvudet. De säljer sina anställdas pensioner till högstbjudande, hör jag:

Claes: Vilken pensionslösning har ni valt, börjar jag?

Bolaget: SEB, säger toppchefen nöjt.

Claes: Men varför har ni valt SEB? frågar jag rakt ut. De är ju betydligt dyrare än snittet, understryker jag.

Bolaget: Vi som företag har fått betydligt billigare försäkringar när vi anlitade dem?

Claes: Så ni låter era anställda betala dyra pensioner, så att ni som företag får lägre kostnader för pensioner?

Bolaget: Nja, så enkelt kan du inte räkna.

Claes: Då får du hjälpa mig att räkna…

På detta får jag inget svar. Jag blir bara genuint upprörd. Att svenska bolag ger pensioner till sina anställda är idag utbredd kutym. Men det är inte ovanligt att personalchefer och hr-chefer, utan att förstå dynamiken, kan ha ansvar för frågan.

Det kan bli farligt, dyrt och dåligt, protesterar jag. För det första rör de anställdas pensioner väldigt stora pengar. Detta är givetvis ett beslut för ledningsgruppen och sedan styrelsen. Lägg till att pensioner är företagets garanti till de anställda deras sista 20-30 år i livet. Det är lång tid och viktiga år. Nog borde styrelsen och ledningsgruppen förstå att denna fråga inte är något som har ska fixas över en kafferast. Mot kanske lite billigare försäkringar.

Mitt råd: Gå till din arbetsgivare och fråga. Ta reda på vilket pensionsbolag ni anlitar. Vilken är avgiften; kontona ska kosta noll kronor. Vilka fondavgifter finns för aktiefonder. Priserna ska variera men utkräv ett bra urval kring 0,2-0,4%, för här ska du sannolikt spara merparten av dina sparpengar. Låg avgift är ju fullständigt avgörande för dina pensioner.

Har din arbetsgivare sålt dina pensioner till någon dyrbank? /claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer