Pengakoll: November bröt mönstret

Börsen som brukar ha sin starkaste månad i november, blev i år tvärt om årets svagaste period och slutade på -3,9%. Det är däremot inte så mycket att gråta över. Börsen är fortfarande plus 10%. Spararna är också på tå och köper teknikfonder och Amazon samtidigt som de säljer mer försiktiga val.

Årets börs följde skolboken fram till november. Den steg hela våren, som snittbörsen gjort senaste 20 åren och den föll i juni. Det är egentligen bara november som överraskar nedåt. Det är ovanligt och borde kanske få oss lite mer försiktiga. Detta är också ett ämne för podden från New York . Vill du hellre dyka ned i teknikvärldens så finns en färsk techpod-special från Kalifornien också…

Fondspararna tror på stark börs och köper mer aktiefonder. Teknikfonder toppar köplistan. På säljtoppen hittar vi lugnare fonder med företagsobligationer och även mer vassa val som småbolagsfonder. Intresset stiger för smala klimatfonder och köpen ökar drastiskt. En stark världskonjunktur och låga räntor talar för att börsen kan fortsätta upp ett tag till.

November-spararna som gillar aktier väljer mer stabila papper i november och för första gången når ett amerikanskt bolag, Amazon, köptoppen. H&M toppar säljlistan för tredje månaden i rad och spararna är missnöjda med bolagets vinsttillväxt och tror att det är en bra bit kvar tills aktien bottnar.

Intresset för bolag som använder ny teknik håller i sig och jag träffar det svenska bolaget Storytel för att höra hur techbolag ser på världen, när de växer och tjänar pengar. Häromdagen öppnade de i Indien…

Har du kollhur din arbetsgivare valt förvaltare av din tjänstepension? Vi tittar på ett exempel där företaget ser till sina egna kostnader i första hand och kostnaden för dig som förmånstagare i andra hand. Vi har testat sparroboten Lifeplan som ger råd kring pensioner. Äntligen en helt oberoende sparrobot som sätter spararens intressen först.

Många svenskar har en stor del av sina tillgångar i den egna bostaden. Nu ändrar regeringen spelreglerna för bolån med ett nytt amorteringskrav vilket kan komma att påverka prisutvecklingen.

Spelreglerna ändras även för sparformen ISK när skatten höjs. Nästa års skatt, som beräknas på statslåneräntan per den 30 november i år, blir 0,45%.

Vad vill du läsa om nästa vecka? /Claes Hemberg

 

 

Relaterade inlägg

Kommentarer