Urstark konjunktur ett tag till

Världsekonomi är stark. Ändå kommer räntan fortsätta vara låg under flera år framöver. Detta ger börsen extra stöd, även om den är historiskt dyr. Men en vanlig lågkonjunktur skulle ändå kunna pressa ned börsen.”Först 2019 väntar jag mig sakta stigande räntor igen”, säger makroekonomen Pekka Käntää, när jag pratar med honom.

En rad starka siffror från industri och konsumenter i USA, Europa och Sverige pekar på rekordnivåer när det gäller förtroende och optimism.

Vi ser det på börser runt om i världen. Årets vinnarbörser är helt klart tillväxtmarknader, +27%. Men även USA och Europa har haft starka kursuppgångar på 12-17%. Och det väntas fortsätta ett tag till. Alla ekonomer jag pratar med säger att det ser ljust ut närmaste 6-12 månaderna.

”Det finns ett uppdämt behov av att investera”, säger Käntää.

Höga aktiekurser får däremot inte investerarna att backa och sälja, än på ett tag. Amerikanska investerare är rekordoptimistiska. På samma toppnivåer vi bara sett år 2004 och 2013. Nu är dessa två förtroendetoppar däremot inte några kurstoppar. Så enkelt går det inte att räkna bort optimismen som bara överdriven.

Samtidigt vet vi att ingen börs går hur långt som helst. Utan när konjunkturen ångat på lite ”för länge”, så börjar investerare att backa ur till en helt vanlig lågkonjunktur. En vanlig lågkonjunktur kan däremot inte ens dagens räntedopad börs hålla emot. Därför väntar jag mig inte att en lågkonjunktur störtar börsen, utan att den mer pyser ut.

När konjunktur är slut vet däremot ingen människa. Vi som sparar har svårt att hitta rätt datum för att köpa och sälja, utan får städa kontot lite då och då, så att vi får ett tåligare sparande. Att försöka pricka dörren ut och in, vet vi är omöjligt och blir ofta mer av klämda börsfingrar.

Räntan har samtidigt förlorat sin roll som börstermometer. Prisökningarna (inflationen) har ju stannat av. Det gör att räntehöjningarna som riksbanken så länge talat om kan försenas ytterligare.
”Ökar inte inflationen mer än så här kommer riksbanken få mycket svårt att höja räntan redan till sommaren. Istället kan första höjningen försenas in i år 2019″, säger Pekka Käntää.

Det hela bygger på att riksbanken styr räntan utifrån just prishöjningarna i samhället. Nu talar en hel del kritiker om att beräkningen är föråldrad. Det skulle bero på att allt mer digitala företag bidrar till tillväxten i samhället utan att producera mer varor och tjänster, utan istället spara sig till framgång. Frågan är om och när riksbanken kan tänka om här. Under tiden är räntan skevt låg i förhållande till den enormt starka konjunkturen.

Något stämmer inte. Antingen är räntan fel eller konjunkturen fel. Jag lutar åt att räntan är fel… och att de hinner inte höja den förrän vi får se en mer traditionell lågkonjunktur om säg 2-3 år.

Mitt råd: spara på 5-10 och 20-årsperspektiv. Försök inte pricka konjunkturen, räntan eller börsen. Utan spara i fonder eller aktier som du tänker håller åtminstone 5-10 år. Då blir vi mindre dagsnervösa och får antagligen mer ut av våra sparpengar.

Hur sparar du mer tåligt?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer