Seriösa bubblor kan också smälla

Skillnaden mellan succé och bubbla kan vara hårfin. För det handlar inte bara om teknik och genialitet, utan kanske ännu mer om rätt tidpunkt. Vi sparare har ett busenkelt skydd. Spara inte i drömmar. Det kan vi lära oss av gamla bubblor som; kanaler, ångbåtar, kullager, järnväg, näthandel mm.

Ekonomiska bubblor blir lätt smått komiska i eftervärlden. Mitt i bubblans tillväxt är det däremot ofta blodigt allvar, lovord, sektstämning och starka känslor. Bara det faktum att väldigt heta känslor blossar upp borde vara en varning i sig. Och fler borde fråga sig ”Varför just just nu?”. Det hade sparat mycket pengar.

Tittar vi tillbaka är det lätt att tänka sig bubblor kring lite löjlig teknik eller fantasifulla upptåg. Säg bakmaskinen eller flyga luftballong till Nordpolen, så ler de flesta. Men det är en skev bild av bubblor. De riktigt stora bubblorna har rört i grunden seriösa branscher med kloka idéer. Men tidpunkten har varit lite fel. Ibland har resterna levt kvar och blivit verkliga industrier. Men inte alltid:

Göta kanal –  påbörjades 1810 och kostade ofattbara 1,6 miljoner riksdaler och 58 000 soldater lär ha grävt. Den var klar redan 1832, men blev snart utkonkurrerad av nästa uppfinning; järnvägen.

Järnvägsbolag – blommade upp i mitten på 1800-talet. Allt för mycket naiva pengar gick in tokiga järnvägsplaner. En rad järnvägsbolag blommade upp och gick i konkurs. Staten tog över och sköter det än idag…

Ångbåtsrederier var en annan het bransch i slutet på 1800-talet. Samma visa, upprepade sig. Segelfartygen försvann, men också många ångbåtsrederier.

Luftballonger med vätgas var en ny teknik i slutet på 1800-talet. Ballonger och zeppelinare skulle förändra världen trodde många. Värstingen zeppelinaren Hindenburg, kunde bära 112 ton och köra i 135 kilometer i timmen. Den var under ett antal år sinnebilden av industriell framgång. Sedan brann den upp 6 mars 1937 och eran tog snart slut. Varmluftsballonger är de vi har kvar i dag. Men de är knappast transportnäringen många hoppats…

Kullager är också en fantastisk idé. Men inte heller det betyder att vem som helst kan tjäna pengar på den. SKF som startade redan 1907 fick plötsligt kring 1915 rader av nya konkurrenter. Totalt var 14 bolag börsnoterade. Men alla de andra smällde. Ett finns kvar…

1929 var aktier som idé i en bubbla. Fel pengar gick in, särskilt i New York och bubblan sprack. Börsen lever än idag, men bilden av faran och stora förluster lever kvar. Oförtjänt kan jag tycka.

Under en kort tid tycks även seriösa idéer lätt bli just bubblor. Det är som att investerare inte tål motgångar och bekymmer. Det skulle ta lång tid och många konkurser innan järnvägen, båtar och börser blev lönsamma. Vem som i slutänden blir vinnaren är ofta inte alls den som är först ut på banan, utan den som lär sig av andras misstag.

Råvaror bubblar ofta. Det har att göra med att efterfrågan och utbudet inte går i takt. Brist tvingade upp priset på olja till 144 dollar och priset föll snart till 27…. Metallen Litium har gått i taket efter stor efterfrågan på batteri. Men det priset kan snart pysa ut så fort produktionen breddas….

En bubbla som många idag kommer ihåg är it-bubblan. Plötsligt trodde ett gäng unga grabbar att bara de gjorde hemsidor så kunde de lösa världsproblem. Men tekniken var för ung och simpel. Det var först när Ipone och starkare telefoner kom med appar, sök, sociala medier som också nätannonser och näthandel verkligen kunde ta fart. En pionjär i klädhandel på nätet var svenska boo.com. Men de var cirka 15 år för tidiga. Idag är framgångarna för Amazon Fashion, Alibaba och Zalando inget som förvånar…

Vilken bubbla som är nästa att pumpas upp och brisera är förstås lockande och väldigt svårt att tänka ut. Det kryptiska låtsasguldet bitcoin är en het kandidat i min värld. Den kan däremot smälla utan att beröra så många. Bostadspriserna är en mer allvarlig bubbla. Även metaller som litium är lätta att peka ut som bubbla. Men jag skulle aldrig försöka spekulera emot bubblor. Jag vill bara avråda ifrån att hoppas på dem.

Aktier som Eniro, Anoto, Northland, Fingerprint, Ericsson har bubblat upp och pyst ut. Jo, jag brukar blogg om aktier och andra som beter sig som bubblor. Ericsson har fortfarande rekord i livräddningspengar 2002. Konkursade gruvan Northlands i Pajala ska snart öppna med nya ägare. 12 000 ägare förlorade allt förra gången, flera miljarder… Ja, så fungerar ju bubblor. Ibland överlever resterna. Ibland inte.

Vilka bubblor ser du?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer