Mitt PPM-val 2018

Nya PPM-pengar står för dörren. Jag kikar in på kontot. +19% i år. Mitt val: jag fortsätter med mina 5 fonder. Hälften har jag i PPM-soffan och sedan fyra fonder med fokus på tillväxt. Vilka är dina ppm-fonder? Längst ned också min svarta PPM-lista. Låt oss diskutera här och på twitter #sägdittppm.

PPM-soffan (Ap7 Såfan) är den klart bästa fonden jag haft genom åren. Soffan har bara i år lyckats nå hela +17%. Det är riktigt imponerande när världsindex bara är upp 13%. Anledningen är att Soffan har en turbo. Den kan vara lite belånad, vilket fungerar utmärkt, eftersom låneavgiften är så väldigt låg.

Ja, det är svårt att hitta någon starkare PPM-fond, därför är alltid soffan mitt första val. Vill du engagera dig så föreslår jag ändå hälften soffan och hälften fyra andra val. En mer extrem överkurs är att ha 5 egna val. Men detta ställer enormt mycket högre krav på dig. Därför avråder jag 99 av 100 sparare från det.

Själv kör jag spår 2) Hälften soffan och hälften fyra egna val. I år har det givit +19%. Det låter som lite betalt för mödan. Ja, trots att jag har tre fonder som är starkare än PPM-soffan så blir inte resultatet mer än 2%-enheter bättre än soffan. Det säger någonting. Du måste vara väldigt intresserad om det ska vara värt mödan.

Att helt spara i helt egna fonder (spår 3) är en taktik jag också prövat, men det är svårt, det blir väldigt ojämnt och tar mycket tid. Utfallet är också mer osäkert och jag vill ha en mer förutsägbar pension. Därför stannar jag vid hälften i PPM-soffan och hälften egna val. Det betyder däremot inte att jag superchansar, utan sparar ändå brett.

Mina fyra extraval, som kompletterar soffan. De ska inte kopiera soffan utan bidra med något annat: Jag väljer lite extra av det som soffan missar lite eller missar helt och hållet:

*Teknikfond +26%: teknikbolagen agerar i en rad branscher. De finns i allt från kläder, till resebranschen, sök, underhållning… Det är en trend som lär fortsätta. Just nu är de lite dyrare, men eftersom jag inte hoppar in och ur fonderna så kan jag sitta kvar. Behåller.

*Tillväxtfond +22%: Tillväxtregionerna i Asien har fått rejäl fart i år. Kinafonder är upp 37%. Även Indien är upp rejält. Att dessa länder fortsätter räknar jag med. En Asienfond som Carnegie Asia skulle kunna vara ett alternativ.

*Frontierländerna +7%. De mindre tillväxtländerna har inte hängt med på samma sätt i år. Här väntar jag mig en återhämtning. Även om det kan ta tid. Å andra sidan finns den inte alls representerad i PPM-soffan, så den kompletterar verkligen bilden.

*Småbolag Europa +23%. Europa har gått starkt. Småbolagen har stigit ännu mer. Detta är en trend jag räknar med fortsätter. Europa är också enklare att följa, härifrån Nordkalotten. Därför har jag också extra mycket här. 20% av ppm-pengarna. Behåller.

Mitt råd: välja 100% PPM-soffan om du tvekar det minsta. Att gå vidare till steg 2) kräver mycket mer av dig. Steg 3) vill jag direkt avråda ifrån. Det blir lätt en chansning och gissning. Det passar inte våra pensionspengar. För den som väljer steg 3 kan lätt glömma bort sina fondval och det kan kosta dyrt. Därför är breda trygga billiga PPM-soffan det glasklara förstahandsvalet.

På min svarta lista som jag strängt avrekommenderar hittar du;
*generationsfonder – de ofta dyra och trubbiga.
*blandfonder – de är ofta för mycket räntor och dessutom dyra.
*specialfonder – de är ofta oförutsägbara och dyra.
*telefonsäljares olika förslag.

Vilka fonder har du PPM?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer