Bind inte: tjäna 100 000 kr

Vill du köpa en onödig försäkring för 10 000 kr per år. Tack och lov gör folk inte det. Men ”fler binder boräntan”, säger ny statistik från SBAB. Det är däremot en skev sanning, som vi absolut inte ska härma. Bind inte, utan pruta istället och du tjänar 100 000 kronor närmaste 5 åren, utan att jobba över eller slita ut dig. Bara ring några samtal.

Under november valde 3 av 4 bolånare rörlig ränta eller 3-månaders boränta. Det är en liten nedgång på 3% från månaden före. Dessa 3 % har istället valt att binda i 1 år.

Att 3% fler binder i 1 år är inte konstigt. Du kan ju idag få 1-åringen för samma eller lägre pris än 3 månaders. Du får alltså betalt för att ta en försäkring. Det är inte alls dumt. Särskilt som många  med 3-månaders ofta inte ser över sin ränta mer än en gång varje år. Då är ju binda 1 år en ren vinst…

Men att binda på riktigt är ju snarare 3 eller 5 år. Och då är siffrorna inte lika tydliga, utan bara 1% fler har bundit sig i 5 år, säger statistiken. Det har ökat från 1% till 2%. Det är ju ingenting. Och det jag mycket tacksam för. För:

Att binda sig kan bli farligt dyrt. Jag förstår att bankmannen gärna säljer det bundet bolån. Han får ju bättre provisioner om han binder en sparare länge. Men för spararens bästa är det sannolikt mycket bättre att inte binda sig.

Prognosen för räntorna är ju kanske bara en ökning med 0,1% närmaste året. Att binda sig blir då en dyr försäkring: Som att köp regnställ, stövlar och paraply bara för att två droppar fallit från himlen.

Vet du vad det kostar att binda boräntan i 5 år? Det brukar bankfolk sällan tala om. Märkligt nog: Du betalar i snitt 10 000 kr extra per år. Ska du hålla på med detta dyra misstag närmaste åren så kastar du 50 000 kronor till banken närmaste fem år åren.

Nej, använd det nya engagemang till att pruta istället. Då kan du vända kostnaden 10 000 kr varje år till en vinst på exakt samma summa. Snittprutaren kammar nämligen hem cirka 10 000 kronor varje år .

Inte ens de med små marginaler ska binda sig menar jag. I dagens rekordlåga räntevärld måste vi ha marginaler. Annars har vi gjort något allvarligt fel. Har du en spik i foten, så funkar det inte med bandage. Du måste först dra ut spiken: Har du idag så små marginaler att du är orolig för lite räntehöjning på säg o,1% närmaste året, då bor du antagligen alldeles för stort. Du har två val: Flytta till mindre eller låt någon flytta in och hyra ett rum av dig. Jag känner en student som hyr ut ett av två rum. Det går alldeles utmärkt.

Så mitt råd: Gå från ”bindare” till ”prutare” och  du kan tjäna 100 000 kronor närmaste 5 åren. Naturligtvis vill banken binda dig. Det tjänar ju rådgivaren stora pengar på. Men köp inte den nitlotten.

Snitträntorna oktober    Snitträntan väcker prutare     Pruta hem 22 000 kr     Använd pruträntan

Vad säger du till de som vill binda sig? /Claes Hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer