Kryptiska bitcoin dominerar nu börsen och har vuxit förbi handeln i storbolag som H&M och Volvo. Hela 20 000 svenskar har nu köpt bitcoin över börsen. 1/6 köpare har dessutom allt i bara bitcoin. Mycket av dagens spekulation siktar in sig på måndag fler börsinstrument väntas spekulera både uppåt och nedåt i pappret. Det liknar Fingerprint-frossan för nu 2 år sedan, som slutade i tre vinstvarningar… 

Senaste året har handeln i bitcoin gått från en nördhandel till en börshandel. Idag kan vem som helst enkelt lägga pengar på lotteriet. Där några hoppas på en ny världsvaluta och andra ser mer en världsbluff.

Nu är det över 20 000 svenskar som spekulerar i bitcoin över börsen. Det är upp 17 gånger senast året. 1/6 är All in-köpare. Totalt rör det sig om över 2 miljarder i bitcoin. (Sparare på Avanza står för ungefär hälften av handeln).

Vad vi ser just nu är en spekulation i att fler produkter nästa vecka ska höja intresset ytterligare. Men reaktionen kan även bli den motsatta. Då fler skeptiker kan ”blanka bitcoin” och tjäna pengar på ett kursfall.

Att fler idag handlar bitcoin börsen innebär en ny förtroendefälla för just börsen och sparande över huvudtaget. Tidigare kunde du bara handla bitcoin över särskilda bitcoinmäklare. Då kunde ingen handla av misstag. Att vi idag kan handla bitcoin över börser gör dem väldigt mycket mer lättillgängliga.

Den dagen bitcoin kraschar så kommer börsen få enorm kritik för att de lät sparare köpa bitcoin alldeles intill sitt seriösa och stora sparande i Sverigefonder. Närheten gör att vi nu kan vänta oss att fler ovana kör i diket.

Idagsläget har snittköparen 82 000 kronor i bitcoin. Därmed skulle skadan idag inte bli allt för allvarlig. Men om nya köpare kommer in på en dyrare nivå så är fallhöjden nu betydande, eftersom få inser att den kan fall 100%.

Vi talar samtidigt om väldigt olika köpare. Bitcoinköparna är en ny grupp på börsen – ofta rena spekulanter. De säger stolt att det är ”All in i bitcoin”. 1/6 har just inget annat på kontot. För dessa privatpersoner är alternativet till bitcoin Solvalla. Detta är förstås raka motsatsen till alla grundskolor i investeringar där vi istället talar om att 1) spara brett och 2) bara i det vi begriper.

För de som all in bitcoin kan det förstås gå mycket illa. När köp i bitcoin krävdes särskild bitcoinplånbok var intresset naturligt lägre. Idag har tillgänglighet gjort det allt för enkelt att spekulera bort sina pengar. Särskilt som dessa bitcoin-affärer är lika enkla som att månadsspara i en Sverigefond.

Vanliga sparare har fortfarande ofta inte alls tänkt tanken att köpa bitocin. Därför skulle en bitcoinkrasch inte behöver påverka vanliga sparares ekonomi eller Sverige eller börsen i det stora hela. Men börsens anseende skulle få sig en allvarlig törn om 10 000-tals svenskar spelar bort hela sin privatekonomi.

Mitt råd: Känner du någon som lagt stora pengar i bitcoin så ge dem rådet att åtminstone ta hem delar av vinsten. Vi måste medge att vi inte vet vart gissningsleken slutar. Ska vi få en världsvaluta eller eller en möta en världsbluff. Och låna inte till att köpa bitcoin.

Bitcoin: krasch eller smasch?             Så smäller bitcoin

Vilket råd ger du till den sitter på bitcoin?/claes hemberg