PPM-fonder du bör undvika

(Henrik Senestad) Med start nästa vecka kommer det att trilla in i 7 040 kr på snittsvenskens PPM-konto. Pengar som är dina och som du kan välja väg för. Här kommer det enkla valet, men också listan med fondfällorna och varningssignaler du bör känna till.

I mitten av december kommer i snitt 7 040 kr att sättas in på över 5 miljoner konton runt om i Sverige. Det är den årliga PPM-pengen (premiepensionspension) som alla med en inkomst tjänar in till. PPM-pengen är den minsta av de tre pensionsbyggstenarna; inkomstpension, tjänstepension och premiepension, men icke desto mindre viktig.

Enkla valet för PPM-pengarna är att välja 100% AP7-såfan, eller AP7-aktiefond, det är samma fond. För alla som aldrig valt någon fond är valet redan förkryssat. Men, ibland kan någon PPM-säljare varit inne och styrt om ditt sparande, så oavsett bör du logga in på pensionsmyndigheten.se och kolla.

För de mer intresserade kan det vara läge att se över hur dina fonder presterat under året. Kanske kan det vara läge att byte ut någon aktiv fond mot lågprisfonder. Kom ihåg att väldigt få aktiva PPM-sparare lyckas få bättre avkastning sedan start än AP7.

Mest viktigt, och det gäller alla, är att undvika de riktigt dåliga fonderna. Det har tiotusentals sparare fått erfara under året med skandaler som Falcon Funds, Allra, Life Funds och nu senast Advisor. Hos Allra är det många som har kvar sina pengar, trots att Allra kastat in handduken. Orsaken är att Ålandsbanken tagit över dem. Om namnet Allra klingar igenkännande, eller om du svarat på ett samtal från en ”PPM-rådgivare”, logga på pensionsmyndigheten.se och byt till AP7 Såfan. Med mobilt bank-id går det väldigt lätt.

Listan med fondfällor kan du läsa här till höger. Listan är framtagen baserat på att fonderna presterat sämre än deras ”jämförelseindex”, eller deras kollegor i branschen om man så vill, under ett antal år. Det är en viktig varningssignal. Dåligt kan det gå för alla fonder något år, men om de underpresterar över tid är de inte värda pengarna de tar ut i högre avgifter.

Ett annat varningstecken är att de i sin lista över innehav inte anger vilka aktier eller räntepapper de äger utan anger någonting annat. Exempelvis har Monyx Strategi Blanserad innehavet ”AlphaCF Focus B Cap” som största innehav. Och, Solidar Flex 100 Plus, har ”Master Flex 100” som enda innehav. Om du jämför med exempelvis AP7-aktiefond ser du tydlig skillnaden, här finns bara bolag som du direkt känner igen, som Apple, Tencent, Microsoft och Nestle.

Mitt råd: Ifall du väljer något annat än AP7-såfan se till att följa upp hur dina PPM-fonder presterar. Du kan inte bara göra ett val och glömma bort. Systemet som det är utformat kräver att du aktivt tittar till dina fonder från tid till annan.

Ser du till att undvika de här fonderna? / henrik senestad

Relaterade inlägg

Kommentarer