Maj ska spara miljoner

Maj, 65+, har fått 3 miljoner på kontot, efter att ha sålt huset. Hur ska jag spara dem, frågar hon? Här finns ju lite olika sparformer, där några är stabila och andra ger mer tillväxt. Det blir en balansgång. En bättre räntefond är bara ett litet svar.Maj har pengarna på kontot på Handelsbanken. ”Där får jag ju ingen ränta. Det vill jag ja. Jag använder ju inte pengarna” påpekar hon. Samtidigt undrar hon om pengarna är skyddade?

Att välja sparform

Först måste Maj utgå från vem hon är och när hon ska använda pengarna. Maj, säger att hon ska spara i flera år. Och att hon själv antagligen inte behöver pengarna. Det låter som att hon tänker på barn och barnbarnen…

Det där med ”vem ska använda pengarna” är en viktig fråga.  För ska en 65+ använda pengarna är spartiden kort och borde innehålla mer räntor, som skänker stabilitet och förutsägbarhet. Men talar vi om en 10-årigt barnbarn så är spartiden mycket längre. Då är räntor tvärt om antagligen fel, utan här behövs aktiefonder, för att pengarna ska växa över alla åren av vänta.

Jag letar efter billiga fonder som passar just personens egen spartid. Så här skulle jag själv välja:

65-åringens korta sparande (0-5 år): Spiltan räntefond ger stabila 2-3% per år. Välskött och billiga.
65-åringens långa sparande (5+ år); Swedbank Access Global varierar mer, men ger mer över flera år 4-5% per år. Billig.

40-åringens korta sparande (0-2 år) Spiltan räntefond
40-åringens mellanlånga sparande (2-3 år) Amf balansfond blandfonden är hälften räntor och hälften Sverige. Välskött och billig.
40-åringens långa sparande (5+år) SPP Sverigefond Varierar mer och ger över flera år 6-8% per år. Vill du ha billig svensk aktiefond, så har du här en.

10-åringens långa sparande (5+ år) SPP Sverigefond
10-åringens korta sparande: (2-3 år) Spiltan räntefond

Här finns också några att undvika:
– dåliga räntefonder – många räntefonder har gått back i år. Undvik de.
– obligationsfonder – kan bli stora förlorare om räntan stiger.
– företagsobligationsfonder – kan bli känsliga för centralbankernas räntehöjningar.
– strukturerade produkter – är dyra och ger ett mycket svårförutsägbart resultat.

Att komma igång
När vi har stora pengar att spara behöver vi börja långsamt. Särskilt när börsen varit stark under många år. I räntefonder kan vi däremot starta direkt, eftersom räntan inte följer börsen nämnvärt. Däremot måste den som sparar i aktiefonder starta försiktigt; spara gärna 1/10 per kvartal. Då tål du börsoro mycket bättre.

Att skydda sina kontanter

Majs sista fråga gäller kontanter på banken. De är (enligt bankgarantin) helt skyddade upp till 950 000 kronor, från en bankkonkurs. Den regeln gäller alla banker. Nu väntar jag mig inga bankkonkurser, men vill du vara säker så ha inte mer kontanter på någon bank. Spara hellre då dem i olika fonder, då har de 100% skydd.

Jag skulle istället för kontanter välja en bättre och billig räntefond. För det finns både dåliga och bättre räntefonder. Den räntefond som är just billig och har fått höga betyg genom åren är Spiltan räntefond.

Hur väljer du för olika åldrar?/claes bemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer