Bitcoinyra kan få ett slut

En rad centralbankschefer har senaste dagarna varnat för bitcoinbubblan. Priset är sedan dess ned hela 19%. Under söndag natt öppnar börsen i Chicago för första negativa handeln i instrumentet. Nu finns inget säkert startdatum för när bubblan kan blåsa ur, men söndagen den 10 december är en bra gissning.

Under fredagen bubblade handeln i instrumentet bitcoin fullkomligt över bland svenska småsparare. Handeln i bitcoin överträffade all handel i våra stora svenska aktier; som Astra, H&M, Volvo och SKF. Även internationella aktörer handlade i Stockholm på ett sätt som vi aldrig sett tidigare, eftersom vår börs var den enda i världen som erbjöd bitcoinderviat.

Förutom internationell kritik andas också handeln i bitcoin panik. Bara under fredagen varierade priset på instrumentet 18% i värde. Några liknande svängningar i stora instrument har vi inte sett sedan finanskrisen 2008. Det säger något om den eld som bitcoinhandlarna leker med.

Under fredagen kulminerade bitcoinkursen på 17 154 dollar. Vi talar om nära 150 000 kronor styck. Sedan föll den som mest hela 30 000 kr. Handeln i bitcoin påminner mycket om svenskarnas handel i Fingerprint för två år sedan. Var sjätte person har bara bitcoin. Många är nybörjare och detta deras första köp över börsen. Detta bäddar för nybörjarmisstag. De flesta har sedan dess köpt i den stabila nedförsbacken och är idag -80 000 kr i aktien i snitt.

Redan på måndag kan det vara slut på den yrande spekulationen i bitcoin. Då kan nämligen den mothandeln starta på allvar. Redan på söndag natt öppnar Chicagobörsen CBOE för terminshandel och blankning. Nästa vecka öppnar den andra stora Chicagobörsen CME för ytterligare negativ handel. Vi talar om yrkesmässiga proffshandlare som nu alltså kan tjäna pengar på fallande kurser i bitcoin. 

Problemet för bitcoin är att den inte blivit en valuta över huvudtaget, utan bara är ett spekulativt instrument. Den praktiska nyttan av bitcoin är idag obefintlig jämfört med den kraftigt överdrivna börshandeln. Det gör att andelen luft i handeln har nått historiska mått, och kan bli en historisk smäll.

Ja, för vad kan stiga flera 100 procent på några veckor, utan någon förklaring? Då ska även bubblans smäll inte behöva så mycket till förklaring…

Bitcoin: krasch eller smasch?         Så smäller bitcoin        En riktigt sparskola 1-4

Vad säger du till vänner som talar om bitcoin?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer