Dags för PPM-kollen

I veckan kommer 7 000 kronor till snittsvenskens PPM-konto. Vi har där nu över 150 000 kronor var. Det är pengar som förtjänar lite omtanke. Även om du absolut inte behöver välja och tänka om. Ett val slår det mesta. Att inte svara i telefonen när PPM-säljare hör av sig är också ett viktigt råd, ska det visa sig.

En liten del av den allmänna pensionen, över 150 000 kr var, får vi ta hand om helt själva. Den som försover sig får genast hjälp till en riktigt vass fond; AP7 såfan, eller PPM-soffan som vi brukar prata om den.

En liten grupp av svenskarna väljer helt själva. Men de lyckas tyvärr inte alls så bra. De har sedan start bara lyckats att få ihop 6,5% per år. Jämför med soffliggarna som fått 9,5%, ibland lönar det sig att inte göra någonting alls. Det är viktigt att komma ihåg att siffrorna inte är justerade för när du börjande tjäna in dina PPM-pengar. Sedan start år 2000 har AP7 gett 6,9% (egna beräkningar), vilket också är i linje med mitt eget PPM-resultat på 7% per år.

Jag har tagit åt mig av siffrorna och har lagt merparten i just PPM-soffan. Sedan vill jag också inspirera den som vill försöka lite själv. Därför har jag också några helt egna val. Här några fler aktuella PPM-tankar:

Mitt PPM-val 2018
Henrik: Mitt PPM-val 2018
Stoppa skitsnacket om PPM-soffan

Sedan finns det dessvärre säljare att undvika. Du minns kanske Allra, Falcon, Advisor och en rad andra som kostar fruktansvärt dyrt och inte ger mycket pension tillbaka. Då är PPM-soffan ett mycket bättre val. Det är närmast stört omöjligt att slå soffan ska det visa sig. Sedan har jag också några varningar: Säg Nej, till de som vill varna för PPM-soffan bara för att sälja eget skräp. Ja, det är min raka sammanfattning av PPM-säljarnas utbud:

Fika med Allras vd
PPM-fonder du bör undvika
Så luras PPM-säljare

Dyrast i PPM; 3,36%
PPM-avgifter förvirrar

Vilka PPM-frågor saknar du svar på?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer