”Nobelpristagaren har fel”

Nobelpristagaren i ekonomi Richard Thaler antyder att politikerna borde vara mer rädda för pensionerna. Därför tror han på ett försiktigare PPM-sparande. Jag håller inte med. Politikerna borde istället förklara att pengarna behöver häftig jordmån för att ge häftig pension. Då duger inte högar med räntegrus på kontot. För folk vill ha pensioner och inte leenden. Sedan har Thaler rätt på mycket annat…

Thaler har forskat kring hur vi sparare tänker om pengar. Här har han gjort mycket spännande nytta, som jag själv försöker leva efter. Men det är inte sin forskning han talar om idag, framför en kader av bankfolk, pensionsexperter, ekonomer mm.

Eftersom jag inte vet vad han ska tala om och jag har en särskild önskan, så tar jag chansen när vi stegar in samtidigt. Jag trycker hans hand och säger ”Why are you so sceptical too our PPM-default-sofa” Varför är du så skeptisk till PPM-soffan. ”Just wait and see” svarar han och en minut senare drar han igång med rubriken: PPM-soffan… Det är inte alls hans favoritämne, men han vill vara artig och tala om något som rör Sverige.

Thaler talar mycket om kunskap. Spararna saknar kunskap. Därför väljer de inte i PPM-valet alls, menar han. Han nämner sänken som Allra och Falcon Funds men också antyder it-fonden Contura som lockade stora flockar till it-aktier år 2000…

Thaler skjuter in sig på PPMs soffan belåning (hävstång). Spararna saknar kunskap om dynamiken i PPM-soffan som faktiskt 1/3 sparare har sina pengar i. Det gör att systemet kommer att få mycket kritik den dag börsen faller. Det är rimligt. Men slutsatsen är upp åt väggarna:

Thaler beskriver detta inte som en ekonomisk risk, utan en politisk risk. Att svenska folket vid ett börsfall kommer att tappa tro på staten Sverige. Han menar att politikerna borde vara mer rädda om sitt skinn. Håller inte alls med. Svenska politiker gör rätt när de tänker på svenskarnas pensioner istället för kortsiktig populism:

För här sitter 1) Thaler inte som vi andra i den svenska ekan av pensionstradition. Thaler är amerikan. Deras tilltro till staten känner vi till är blek och svag. Jag är övertygad om att svenskarna har en mer grundfast tro på staten och svenskarna tål tillfälliga känslomässiga sänken på PPM-kontot. Visst kan det bli lite gnäll. Men vi kommer inte se några upplopp och demonstrationer. Svenska pensioner är lika förtroendeingivande som skogen, graniten och allemansrätten.

Lägg till:
2) Vi tål tillfälliga ekonomiska sänken
på PPM-kontot. För PPM-pengarna utgör bara 1/10 av de pengar som sparas till vår pension. 9/10 av pengarna ligger närmast i bombsäkra bergrum, som svenskarna litar på ut i fingerspetsarna.

Utan vi måste luta oss mot fakta. Expertisen inom ekonomi och investeringar har kommit fram till att PPM-soffan med sin konstruktion att kunna låna billigt är vettigt och klokt. Eftersom fonden som PPM-soffan består av, en globalfond, är så förhållandevis låg risk, så gör det ingenting om den är belånad. Tvärt om ger det mer än de flesta andra alternativ. Och det ”ger mer om många år” som räknas.

Har Nobelprisstagaren Thaler fel? Ja, i detta specifika fall, menar jag det med eftertryck. Sedan har andra kloka idéer om sparande, hur vi måste våga visa vägen för spararna, eftersom sparval med magen lätt blir fel. Där lyssnar jag på Thaler. Där härmar jag, lär, prövar och vill härma ännu mer. När det gäller nudging (knuffa) sparare rätt är Thaler en sparekonomens husgud.

Vad säger du om PPM-soffan? /claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer