Snitträntan nov: Nytt svenskt prutrekord

Varannan bank uppvisar fallande snitträntor i november. Prutaren betalar nu rekordlåga 1,53% för 3 månaders. Det är nytt svenskt prutrekord. Samtidigt går 1-och 5-årsräntan i motsats riktning och höjs lite. Lite i skymundan höjer också bankerna 1-åringen. Där väljer 8 av 10 väljer att höja.

Svenskarna prutar nu hem rekordlåga boräntor, på korta bolån. Snittet 1,53% för 3-månaders räntan ligger på en historisk bottennivå. Endast en bank har höjt räntan senaste månaden. Räntorna för 1- och 5-år är lite upp från oktober, för här är varannan bank inne och småpetar.

Tittar vi på hur mycket folk prutar (listräntan minus snitträntan) prutar vi nu hem 0,32% eller motsvarande 6 400 kr per år för snittsvensken. Bäst prutar vi på 1-åringen. Där prutar vi hem hela 0,33% .

Det finns mycket att hämta visar jämförelsen mellan banker. Att många lyckas sänka 1-årsräntan visar på att bankerna vill binda oss kortsiktigt. Det brukar dock sällan löna sig att binda lånen, utan pruta hellre på rörligt nu och komma tillbaka och pruta igen om ett halvår. Eftersom vi vet att den som prutar fler gånger ofta lyckas bättre.

De olika bolånebankernas taktik blir allt mer tydlig. Vill du har rörlig boränta så finns några nischbanker att välja mellan. Bäst är SBAB, ICA och Danske.

Andra banker lägger mer krut på långa lån – de vill hellre binda sina bolånare, visar statistiken. Tydligast är det hos SEB som ger längst ränta av alla banker på 3 och 5-årig, men som ligger i mitten av tabellen när det kommer till rörligt.

SBAB och ICA Banken delar förstaplats i november med lägst 3-månadersränta. Dessa har verkligen satsat på att erbjuda lägst rörlig ränta. Dessa två är nya i toppen. Går vi tillbaka till våren var det istället Danske och Skandiabanken som slogs om förstaplatsen. På lite längre räntor är dock inte SBAB något att hänga i julgranen. På 3- årigt ger de högst räntor av alla banker och de ligger även i topp vad det gäller 5-årig.

Danske bank är med i toppstriden på 3-månaders och 3-årsräntan, men på 1- och 5-åringen ligger de istället bland de banker med sämst ränta. Något motstridigt kan tyckas, men alla banker har sin säljtaktik. Välj den som passar ditt behov.

Inga listpriser har förändras under månaden utan det är istället prutlyckan som påverkar snitträntorna. För 3-månaders räntan har det gått bäst att pruta hos Swedbank, för 1-årig hos Länsförsäkringar, för 3-årig hos Länsförsäkringar och 5-årig hos Ica banken. Men låt inte prutmarginalen styra. Det är ju ingen skillnad i kvaliteten på räntor; utan gå först till de som har lägst ränta.

Varannan bolånarna prutar idag och därför kan vi anta att snitträntan bland de verkliga prutarna är 1,22%. Skillnaden mellan prutarnas snittränta och bankernas listränta är hela 0,64%. Det ger mer än 12 000 kr per år, för snittlånaren med 2 miljoner i bolån. 

Även på vintern behöver vi träna. På samma sätt som du inte kan sluta träna för att det blivit vinter, kan du inte heller sluta pruta för att det nalkas mot juletider. Räntan är fortsatt väldigt låg och en höjning från riksbanken ligger minst 6-12 månader bort. Bäst lyckas de som ringer 6-7 banker, men redan vid 3 banker ser vi skillnad i vilken ränta du får.

Kom bara ihåg att det brukar sällan löna sig att binda räntan. Förutom att du köper en dyr försäkring mot stora räntehöjningar låser du in dig hos din bank. Att låsa upp lån kan bli kostsamt ifall ni väljer att flytta eller på annat sätt behöver byta er boende situation.

Snitträntan väcker prutare     Pruta hem 22 000 kr     Använd pruträntan

Har du prutat på din boränta? /claes hemberg

 

 

Relaterade inlägg

Kommentarer