Pengakoll: H&M, rekordprutare och köpsekter

H&M rasar, bitcoin rusar och Yellen passar på att höja räntan. Vi rekordprutar och får PPM-pengar. Nybörjaraktierna ”investmentbolag” visar sig vara en ovanligt svensk idé. Kul för alla sparare.

PPM-pengarna trillande in på 5 miljoner konton under veckan. Vi flaggade för att det är dags för PPM-kollen, diskuterade hur det är dags att släppa pensionen fri samt hur nobelpristagaren Thaler har fel vad det gäller AP7-Såfans belåning.

H&M skippade julklappsutdelning och levererade istället en riktig kalldusch till svenska sparare under fredagen. H&Ms indirekta vinstvarning kablades ut och värden motsvarande 15 miljard försvann hos svenska sparare. H&M står inför en smärtsam resa och ledningen lämnar en del att önska.

Bitcoin har varit ett annat hett ämne under veckan. Det börjande med att bitcoin föll kraftigt och hur spararna förutspådde vidare fall under veckan. Vi skriver om hur man ska spara och inte spekulera och diskuterar hur köpsekter uppstår och slutligen faller.

Mitt i veckan höjde Yellen räntan i USA och tackade för sig. Vi varnar för bostäder som en global börsfälla och blir peppade över hur svenskarna nu rekordprutar på sina rörliga bolån.

Inom aktiesparande har vi gått igenom både europeiska investmentbolag och även de svenska. Här sticker Ratos ut som klar förlorare och kanske är det inte så konstigt att ägarna därför passade på att byta ut vdn i veckan. Vi granskade även hur det gått för nya bolag som noteras 2015, kortfattat sälj redan efter 1 år.

Vad vill du läsa om nästa veckan? / henrik senestad

 

 

 

 

Relaterade inlägg

Kommentarer