Ratos sämst bland investmentbolagen

(Henrik Senestad) Investmentbolaget Ratos bytte under veckan Vd. Det signalerar kris. Och, även spararna har bytt bort Ratos då bolaget förlorat var 1/20 ägare i år.  Ratos är även det investmentbolagen som gått sämst på börsen de senaste tre år med minus -23%. Bäst har det istället gått för Bure med plus 200%. 

På onsdagsmorgonen fick Ratos en ny Vd. Och, kanske är det inte så konstigt med tanke på att Ratos kursmässigt gått sämst bland investmentbolagen både i år och under den senaste treårsperioden.

Investmentbolag är förenklat en aktiefond där du har en ägarfamilj istället för en förvaltare. Att det är ägare av kött och blod istället för en tjänsteman har sina för- och nackdelar.

(+) På plussidan:

  1. Driver mer aktivt affärsutveckling i underliggande bolag.
  2. Kan nyttja sitt rykte till att få till affärer (köpa bolag till rabatt).

(-) På minussidan:

  1. Finns risk för nepotism och för stridigheter inom familjen.
  2. Fokusera ligger ibland på att behålla kontrollen snarare än att maximera avkastning.

Förmågan att skapa respektive förstöra värde tillsammans med andelen onoterade/noterade innehav är vad som ger en premie eller en rabatt. Här till höger följer en tabell över Stockholmsbörsens investmentbolag.

Högst rabatt handlas idag Investor med. Det brukar den också göra även om den historiskt har legat ännu högre. Näst högst har Eastnine, ett mindre investmentbolag inriktat mot fastigheter i Baltikum. Bolaget har bytt strategi det senaste året, varpå det också skett en uppvärdering. Tidigare handlades nämligen Eastnine under namnet East Capital Explorer till 40-50% rabatt, så 20% får ses som en rejäl uppryckning.

Högst premie handlas Ratos med. Premien återspeglar dock inte Ratos förmåga att skapa bra affärer. Utan premien har uppstått då de äger uteslutande onoterade bolag. Dessa värderas väldigt konservativt jämfört med andra bolag och gör jämförelsen något missvisande. Tvåan Latour däremot är ett intressant exempel på ett premiumbolag. Här har premien uppkommit för att de varit väldigt duktiga på att skapa värde till sina aktieägare.

Man bör alltid vara försiktig med att köpa investmentbolag med premium då den riskerar att falla ifall något förändras i ledningen. Exempelvis handlades alltid Melker Schörling med en premie så länge Melker höll i rodret, men när han lämnade föll värderingen till en liten rabatt.

Ifall vi återgår till Ratos så är det tydligt att spararna har börjat överge aktien. Faktum är att det är det enda investmentbolag som förlorat ägare i år och detta trots en väldigt stark trend för investmentbolag generellt. Hittills i år har Ratos tappat över 1000 ägare under en period då 63 000 nya ägare tillkommit till de andra bolagen. Det är ett underbetyg.

Mitt råd: Investmentbolag är en väldigt bra ingång till att börja investera i aktier. Börja med de stora som Investor, Industrivärden och Latour och arbeta dig ner i listan. Överkurs är sedan att följa rabatten/premien över tid. Exempelvis finns en gammal tumregel att man ska köpa Investor när rabatten är 30%…det ger en indikator på hur rabatterna/premier gått generellt den senaste tiden.

Ligger ni investerade i investmentbolag? Några favoriter eller surdegar ni gjort er av med? / henrik senestad

 

 

Relaterade inlägg

Kommentarer