Bitcoin: frågor & svar

Bitcoinfebern har blivit ett samtalsämne på bussen, i mataffären och hos frisören. Hela 35 000 svenskar har dem nu som ett sparande. Tyvärr! Den är inte samhällsfarlig, men för de som lagt sparpengar i den kan det bli väldigt dyrt. Att börsen erbjuder handel, beklagar jag. De säljer ju inte heller trisslotter och lotto. Här de vanligaste frågorna och svaren:

Vad är bitcoin? – Ingen vet. Optimisterna (ofta teknikintresserade) hoppas på att den ska bli en ny världsvaluta. Pessimisterna (ofta ekonomer) ser det som en stor bluff.
– 13 miljoner personer har köpt bitcoin i tron att det ska stiga i värde. Men tron hos två promille av alla människor bestämmer inte. Utan det är stater, myndigheter, centralbanker som bestämmer och då blir svaret med all sannolikhet nej och förbud.

Min pojkvän har sett 1 000 kr i bitcoin växa till 75 000 kronor, vad är det för fel med det? – Just sådana sagolika berättelser får vanligt folk tro på precis vad som helst. Det allvarliga är när de lägger sina sparpengar på det. Mer om köpsekter.
– Det är inte fel att vinna pengar på lotterier, men insåg din pojkvän att det var ett lotteri. Själv lägger jag inte en krona på trisslotter, casino eller lotto. Sannolikheten att vinna är för dålig.

Vad säger du till de som vunnit på bitcoin-lotteriet? – Se vinsten som ”en gång i livet” och bara ren tur. För då säljer du snart. Den som tror att det var analys och smarthet bakom vinsten lär behålla lotten och kan snart förlora allt igen. Vinnar-rus kallas det. För i början är 100% av köparna vinnare. På börsen talar vi om bubblor. Efteråt är däremot ofta 9 av 10 bubbelköpare förlorare. För hänger med ned till botten. Sälj och gör något vettigt med pengarna, medan det går att sälja säger jag.

Vad är skillnaden på spara och spekulera? – Skillnaden är synsättet. Inte själva varan. Den som köper en bostad för att bo i den kan kalla sig sparare/investerare. Vi bor ju i snitt 15 år i vår bostad. Det är antagligen en klok investering. Den som köper bostad för att sälja dyrare om några månader eller år är en spekulant. Det senare är farligt och chansartat.
– Att handeln i bitcoin sker på en börs är i mina ögon lätt vilseledande. Folk kan missledas att tro att bitcoin är granskat och hållbart. Att bitcoin är ett sparande. Därför tror jag att börsen kommer att ångra att det lätt börshandla dem.

Varför varnar du för bitcoin? Ska inte folk få göra vad de vill? – Jag blir djupt ledsen när vanligt folk lägger sin lön, arv och sparpengar på lottsedlar. Vi köper väl inte trisslotter för våra sparpengar? Det är också allvarligt när människor lurar in grannar och syskon i lotteriet.
– Människor kämpar och sliter på sina jobb 2 500 timmar varje år, för att tjäna pengar. Ta då hand om de pengarna på ett försiktigt sätt. Annars är det som att säga att all arbetstids inte är vatten värd. Se gärna sparskolan 1-4

Har inte bitcoin ett väldigt stort värde? – Absolut inte. Bara för att det är brist på något har det inget särskilt värde. 
– Frågan måste vara vilken nytta föremålet har. Och här ser jag stora problem för bitcoin. Dess nytta är bekymmersamt litet. Miljontals spekulerar i bitcoin. Men antalet som använder dem i vardagen är nära noll. Därmed är bitcoin en spekulation på en spekulation, om att den någon gång kommer att bli en folklig valuta. Vilket inte är sannolikt. Samhället har mycket svårt att tolerera kryptovalutor.

Varför kan inte bitcoin bli en använd valuta? – För att stater, myndigheter och polisen skulle tappa kontrollen över samhället då. En valuta är ett sätt att få in skatt, men också styra ekonomin med mer gaspedal och mer broms när det behövs. Att släppa den möjligheten skulle ruinera samhället. Att inte våra politikerna eller ekopolisen insett detta och gripit in i debatten förvånar mig. Än så länge är det mest bankchefer och ekonomer som reagerat.

Vad tror du om möjligheterna för en e-dollar och e-kronan? – Det är en drömvaluta för en stat. Här kan staten följa flöden, planera, mäta, ta ut skatt, stimulera och bromsa ekonomin. Det steget är helt naturligt och självklart. Det är tvärt emot en kryptovaluta som är rena mardrömmen för en hållbar stat eller ett samhälle.

Hur är bitcoins framtid?  – Den tvärdör den dagen stater och myndigheter uttryckligen förbjuder den. Ju fortare desto bättre.
– Spekulationen slutar annars först när inga nya luras in i ”köpsekten”. Bitcoin kan sedan leva i förskingringen som ett alternativ bland någon slags bitcoin-hippies i en avgränsad del av världen, där polisen inte orkar bry sig. Tänk dig ett Christiania som var en knarkliberal liten by i Danmark.

Är du inte bara teknikfientlig? – Ny teknik är viktig och inspirerande för hela samhället. Men de flesta tekniska uppfinningar misslyckas. Eller vem minns gammal teknik som Netscape och Altavista idag? Eller bolag som lovat stort och misslyckats… Northland, Eniro, Fermenta, Morphic och Icon. Dessa bolag hade i alla fall en slags affärsidé. Här fler tekniska haverier.

Misstror du tekniken bakom bitcoin också? – Det finns en teknik som kallas blockkedja där flera datorer samverkar för att skapa en snabbare och mer säkra beräkningar. Den både fungerar, är lönsam och praktisk och kan få stor betydelse. Men det ger inte bitcoin något värde. Bitcoin är en samlarpryl som någon hävdar har ett värde. Men ingen garanterar det, utan det är bara teknikdrömmar som inte är förankrade i hur vårt samhälle fungerar.

Lilla sparskolan          Mer om bitcoin        Spekulera i jultallrikar eller tulpanlökar      En ödesdag för bitcoin

Vilka frågor, svar och tankar har du om bitcoin? /claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer