Pruta med bundna lån

(Henrik Senestad) Att pruta på bolånen är det enklaste sättet att hitta sparpengar. Ifall du ligger med rörliga ränta är det bara att lyfta luren. Bäst får de som ringer 6-7 banker, men effekt får du redan vid 2-3 banker. Samma princip gäller för bundna lån, men du måste vara beredd att vänta ut lånen och prutningen kräver en mer raffinerad förhandlingstaktik.

Varför skriver vi om bolån på en sparblogg? Jo, det är det lättaste sättet att hitta nya sparpengar och för snittsvensken kan det röra sig om 10 000-talskronor mer i plånboken under ett år. Bäst ränta får den som ringer 6-7 banker, men snittprutningen går ner redan vid 2-3 banker.

Med rörliga bolån är det lättast att pruta. Då kan du alltid byta bank utan kostsamma flyttavgifter. När du har bundna lån blir det svårare att förhandla, då är ju räntan fast. Men, värst är det ifall du har en del bundet och en del i rörligt. Då kan banken höja räntan på det rörliga delen av lånet utan att du kan flytta det till någon annan bank.

För i princip alla banker vill ha hela panten – som det kallas – alla lån som hör ihop med en lägenhet eller en villa. Det brukar därför bli problem ifall du försöker pruta till dig en bättre ränta hos en annan bank när du sedan inte kan flytta hela lånet.

Läsaren Christine berättar om hur hon har tre lån uppdelade på olika löptider. En tredjedel ligger rörligt och de andra två tredjedelarna ligger med fast ränta tills 2019 och 2020. Hon frågar nu om tips på hur hon ska pruta hos banken.

Gör så här:

  1. Kolla upp vad du kan få i rörlig ränta hos några andra banker. Börja med att kontakta/ring SBAB, Ica banken och Danske bank, de ger lägst snittränta i dagsläget.
  2. Jämför räntan mot din rörliga ränta idag.
  3. Påpeka skillnaden för din ordinarie bankkontakt. För fler tips se illustrationen här till höger.

Ifall hen vägrar att sänka. Gör följande:

  1. När lånen som ligger med fast ränta till 2019 förfaller. Lägg lånet med rörlig ränta och testa att pruta enligt 1-3.
  2. Se till att påpeka att det endast är 1 år kvar på sista tredjedelen och om de inte sänker räntan kanske du börjar leta efter alternativ. Var lagom hård, du är fortsatt låst ett år till…

När sedan den sista tredjedelen börjar närma sig omförhandling kontakta då SBAB, Ica banken och Danske bank igen och berätta hur det ligger till. Ibland ger banken dig ett erbjudande om att lösa det lånen som ligger bundet mot att du kommer över till dem. På så sätt kan du flytta något tidigare än vad som annars är fallet.

Pruta hem semesterkassan                Snitträntan okt: Vi rekordprutar                 Prutknepet: prata med fler banker

Vad är dina pruttips till Christine? / henrik senestad

PS. Om du bor i Villa kan du ha delade pantbrev. Då kan du lättare ha olika lån på olika banker… ds.

Relaterade inlägg

Kommentarer