35 000 personer tar priset

Årets folkliga uppror mot höjd sparskatt på ISK-kontot belönas idag med Privata Affärers särskilda pris. Grattis alla 35 000 personer som deltagit, spridit och kommenterat. Ni är vinnare. Skatten blev visserligen höjd från 0,4% till 0,5%, men ni har tillsammans verkligen höjt tonen och sagt ifrån. Aldrig igen lär någon politiker våga skruva på sparskatten igen.

Det var under lördagen 9 september som nyheten läckte ut. Regeringen ville höja sparskatten på ISK-kontot. Jag hörde det på radion och bloggade och twittrade direkt en första kritik. Snabbt svarade ni sparare. Ni var upprörda och svikna.

Det är fel att ändra på en långsiktig sparform var den tydligaste kritiken. Själva höjningen med 0,1% var inte huvudsaken, utan själva tilltaget att mixtra med folks långa sparande. Det tog någon timme och redan sa ni att vi tillsammans borde göra en namninsamling och en protest.

Under söndagen diskuterade vi vidare om Din nya ISK-skatt. Ytterligare sparare vill se en protest-insamling. Jag funderade hur detta skulle gå till, men hittade ingen riktigt bra metod.

På måndagen fick jag svaret från kollegan Henrik om ett verktyg att samla in protestnamn och snart var den ute: Fyll i protestlistan mot höjd ISK-skatt

Första dygnet strömmade det in nära 10 000 namn. Det är 1 namn var femte sekund.

ISK-debatten var snart ute i radio, tidningar och tv. Professorer, politiker och ekonomer deltog med ord, fakta och myter.

Protest-hettan höll i sig. På torsdagen 14 september hade vi samlat in 22 000 namn. Jag cyklade till Rosenbad och lämnade över namnen till minister Per Bolund.

Sedan dess har protesterna vuxit vidare och passerade häromveckan 35 000 personer. Det är en mäktig protest som, måste vi hoppas, avskräcker politiker från en enda gång till fingra på sparskatten på ISK-kontot.

ISK bästa tillväxtkontot              Pengar som passar på ISK              Jag fortsätter med ISK

Hur sparar du på ISK-kontot idag?/claes hemberg

 

Relaterade inlägg

Kommentarer