Upp till 2 500 börshandlade fonder stängs ned vid årsskiftet. 50 000 svenskar påverkas. Det är en tråkig effekt av nya regelverk. Det kan innebära en köprusch sista veckorna. Men köp med måtta, bara för att de försvinner ur sortimentet är de inte köpvärda.

Orsaken är nya europeiska regler (Mifid) kräver att gamla amerikanska börshandlade fonder omnoteras i Europa, med högre krav på information och fakta. Något som fondbolagen väljer att inte lägga pengar på i dessa lågprisfonder. Reglerna är till för att skydda konsumenterna. Men innebär dessvärre att en rad fonder försvinner eftersom dess administration blir för dyr, hävdar producenterna hos framför allt amerikanska och kanadensiska börshandlade fonder (ETF:e).

Resultatet är att 50 000 svenskar i januari inte längre köpa dem. Det är trist. Här har vi ju kunnat hitta fonder med fokus på nischer som; robotar, ai, tech, biotech, sociala medier, guld mm.

Men gamla innehav finns kvar på kontot precis som tidigare. Så fonderna går bara att sälja efter årsskiftet. Men köpknappen är inte aktiv.

Ett 100-tal börshandlade fonder lär finnas kvar i Sverige. Det beror på ett de har svenska och europeiska producenter bakom sig. Avsändaren är framför allt Handelsbanken, SEB och Deutsche bank.

Banksverige lär försöka ersätta de snart utsuddade ETF-utbudet med nya sparformer. Hur fort det går eller hur brett utbudet blir får vi se framgent. En annan liknande sparprodukt (ETP; exchanged traded products) lär få ett uppsving i takt med att ETF:erna fasas ut.

Mitt råd: köp inte börshandlade fonder bara för att de försvinner i utbudet. Å andra sidan kan du köpa dem som du är intresserad av, för att sedan sälja när du vill.

Vilka är dina mest spännande fonder?/claes hemberg