Hembergs jul om pengar…

De små supersiffrornaHär ett litet alternativ till jul-tv. Några tankar om pengar också på SVT. Det blir förhoppningsvis lite enklare och roligare så. Ett samtal, fyra föreläsningar och en hel tv-serie. Allting sänt på SVT.

Pengar och ekonomi uppfattar många som snårigt och svårt. Då är tv ett utmärkt sätt att göra de enkelt, lättfattligt och personligt. På SVT Kunskapskanalen:

De små supersiffrorna (16 minuter) Fyra små supersiffror missar vi lätt. Och de kostar oss. 1/4 av vårt livs lön kan sipra bort. Jag talar om de små pengarna som vi kan göra mycket annat roligt för.

Vad är pengar tvVad är pengar? (28 min) boken jag skrev 2013 blev ett tv-program i serien En bok en författare. Pengar är ett starkt verktyg, men för många är de vår tids vardagsmysterium. Intervjuare: Tara Moshizi.

UR spara smartSpara smartare  (43 min) Jag pratar om varför vi måste ta hand om våra pengar bättre än tidigare. Hur vi kan göra det och hur vi kramar ut mycket mera värde ur våra sparpengar genom att undvika dyra avgifter, hög skatt mm. Delar av dessa sparråd hittar du också i min bok; Spara mindre – få ut mer (2015).

Ungas ekonom. ur.Sverige och den globala ekonomin (45 min) – Dagens ungdomar kommer att leva tills de är 100 år, röra sig över hela världen och möta helt nya utmaningar under sin livstid. Hur ska de då göra? Bland annat leta efter lägenheter som ingen annan vill ha, pruta sig fram och tänka globalt

Spara 55+ tv..Starkare ekonomi 55+  (36min) Efter fyllda 55 år har vi ofta helt nya goda möjligheter för våra sparpengar. Först går vi igenom vårt nuvarande sparande, ger det ett betyg och lite distans. Vi prövar att flytta bara 1/4 av pengarna till ett sparande som ger lite mer och ser effekten. Vi upprättar 5-årsplaner, pratar fondval, skatteval och kanske lite till barnbarnen… Hela upplägget bygger på boken Spara klokare 55+. (2010)

TV-serien Låna för Livet (SVT 2):
Vi stresstester fyra familjer för att se om deras ekonomi klarar av  tuffare tider. Jag och Birgitta Piper coachar.
Del 1 – Experimentet börjar att jag träffar Cecilia och Ulf och får höra deras dröm om en jättelik utgift. Bara summan gav mig direkt huvudvärk. Men framför allt förvånades jag över på det smått nonchalanta sätt som de la fram idén om en jätteutgift som kan stjälpa deras ekonomi totalt. Birgitta får Nils att klippa sitt kreditkort.
Del 2 – Kvällens två familjer Abzalova och Katser, klarar sin ekonomi månad för månad. Men när SVT kommer dit blir det en rejäl räntehöjning.LFL onsdagar
Del 3 – Utgiftskollen. Familjerna saknar en gemensam bild över sina utgifter. Så de fick en enkel fråga. Vad kostar vardagen och vad borde den kosta?
Del 4 – Familjerna får det extra besvärligt i kvällens program. De får sänkt jobbskatteavdrag och dessutom fastighetsskatt. Helt rimliga överraskningar de närmaste åren.
Del 5 – Familjerna måste nu verkligen ta ned sina kostnader. En stor bov är boräntorna. Familjerna ska lära sig att pruta på sina bolån.LFL abzalov
Del 6 – Vi pratar buffert och familjernas behov av n reserv. Sen några dikeskörningar.
Del 7 – Det är slutomgång och nu två av familjerna ska få tillbaka alla pengar de sparat ihop. En helt vanlig familj, Wallman har sparat 31 000 kr på bara några månader.
Del 8 – Experimenten avslutas och det är dags för en sammanfattning. Familjerna ska få se resultatet av pratet om pengar, utgifter och vägval.

Vad vill du se mer av?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer