Ny räntevärld väntar nu

2018 är året då vi byter färdriktning. Åtminstone vad det gäller räntor. För i prognosen ligger räntehöjningar och en normalisering av räntorna. För alla godisätande räntesparare är det dags för avgiftning, annars väntar ett bryskt uppvaknade 2019.

2018 ska vi ändra färdriktning. Då ska västvärlden nämligen börja ökenvandringen tillbaka till normalräntor. Det låter kanske inte så svårt. Men har du levt på gratis godis (pengar) under många år så kan omställningen att börja betala för varan skapa viss oro, överreaktioner och börskast.

Förutom högre räntor ska centralbanker börja makulera pengar. Istället för att trycka nya pengar och gödsla ekonomin ska de nu banta ekonomin.

Den här omställning från kraftig medvind i pengaströmmen till att nu få sidvind och kanske till och med motvind är en stor förändring. Det kan överraska och ge kallsupar, för den som inte är beredd. Och det räcker med att säga 10% av befolkningen får problem så blir det stökigt i hela ekonomin.

Mest tänker jag på boräntor. Detta är stora dyra räntor som kan bli dubbelt så dyra om bara 3-4 år. Det kan bli en svår omställning som bromsar ekonomin.

Även svenska folkets sparande i företagsobligationer får mig att ana oråd. När räntan stiger så blir dessa inte lika populära längre. De kan efter flera gynnsamma råd börja att backa i värde. Det blir inga stora ras, men om du väntar dig positiv ränta nästa år så kan du besviken. Hellre då en försiktigare räntefond som inte innehåller så mycket företagsobligationer. Titta på Spiltan räntefond.

När börsen känns dyr, räntorna är låga och företagsobligationer kan backa så kan vi därför få se att kontanter blir en sparform igen. Den ger ingen ränta, men den backar åtminstone inte något särskilt i värde. Eftersom priserna inte ökar något nämnvärt. Att amortera kan också bli en mer attraktiv sparform…

Hur sparar du när räntan är låg?/claes hemberg

 

Relaterade inlägg

Kommentarer