Mitt ränteval 2018

Räntetrippeln gav 3% i fjol. Det är bra. Men det kan bli knepigare under 2018. Vi vet att vanliga räntefonder givit nära noll senaste året. Obligationsfonder har till och med backat. Så den som vill ha lite ränta får leta lite till. Jag tar det försiktigaste valet i Räntetrippeln.

Räntetrippeln har jag kallt den. Den ger en kombination av tre räntefonder för att du alltid ska någon som ger lite extra och någon som ger trygghet. Och den dagen du vill plocka ut pengarna så kan du välja att sälja den som gått bäst eller sämst. Lite efter din smak och plan.

Under 2017 har räntetrippeln fungerat väl. Den försiktigaste fonden har givit 1,5% och den häftigaste nästa 4%. Men titta noga på grafen, så ser du att de som givit mest också har hackat ned mest. Så frågan för 2018 blir: vilka hack ned tål du?

För år 2018 väntar jag mig fler hack i kurvan. Nu kan nedförsbackarna bli lika överraskande som våren 2016. Då 2 av 3 faktiskt tappade.

Mest tappade inte överraskande Carnegies som också vuxit klart bäst i medvind. På samma sätt har den som klarat 2016 bäst också givit minst 2017.

Varför reagerar de så olika borde vi fråga oss. Dessa tre innehåller alla olika grad av låg- och högrisk företagslån. Några företag betalar mer ränta för att de uppfattas mer osäkra därför kan dessa räntefonder ge mer än vanliga räntefonder. Men baksidan är att de också kan backa i värde. Bilden här intill ser vi tydligt hur deras olika grad av företagslån ger olika effekt i nedförslöpor.

Så vad väljer jag då? Jag lägger merparten i den mer stabila räntefonden. Och sparar betydligt mindre i de mer högre fallhöjd. Min räntetrippel för 2018 blir:

50% Spiltan räntefond
30% IKC Avkastningsfond
20% Carnegie Corporate Bond 

Utfallet 2018 lär därför inte bli höga under helåret 2018. Utan när jag väljer mer stabilitet så kommer jag också medvetet att tappa i ränta eller avkastning. Under 2018 faller antagligen utfallet från 3 till 2%.

Någon kan tycka att det är för dåligt och väljer mer högrisk företagslån. Men kom bara ihåg att en nedåtvända på börsen då kommer smaka desto mer beskt.

Vad är det som oroar mig för 2018? När räntan varit nära noll så har pengar över hela världen sprungit in företagslån senaste åren. Naturligtvis har de blivit översvämmade med pengar. Vi brukar inte tala om bubbla när det gäller räntor, men här kanske vi ska göra det.

När nu räntorna stiger så lär dessa pengar söka sig därifrån. Det kan få företagsobligationer att tappa i olika grad. Naturligtvis vet förvaltarna om detta och gör sitt bästa för att komma förbi oron, utan att visa på minus. Men jag tar ändå mest av ett tryggare val, för min egen skull.

Hur väljer du ränta 2018?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer