Våra Sverigefonder har givit väldigt olika utslag senaste åren. Storbolagen har haft det kämpigt, medan småbolagen farit till skyn. Samtidigt vet vi att storbolag tål börsturbulens bättre. Gissa vad jag väljer inför 2018.

Svenska börsen har gått i två helt olika riktningar senaste två åren. Storbolag som Ericsson, H&M och Telia har haft det motigt. Medan småbolag farit om raketer.

Att storbolagen kämpar i motvind sägs bero på stora omdaningar i industrin. Ericssons affärsmodell hackar. H&Ms butiker strular och Telia är inte någon trygg hamn…

Att småbolagen i sin tur stuckit upp så kraftigt sägs beror på att svensk konjunktur lyfter dem.

Så vad ska vi spara i 2018? Världskonjunkturen ser fortsatt stark ut. Det talar för småbolagen. Men får vi en börsoro eller en sättning så är det storbolag som bäst brukar tåla stryk på börsen. Hur ska vi parrera detta? Jo, utgå ifrån dig själv istället för att utgå från börsen. För vem du är har du bättre koll på:

FONDER

Storbolagsfonder är den trygga sparformen. Här finns lågprisfonder. Passar dig som vill spara länge och inte följer börsen mer än kanske vart femte år.
Småbolagsfonder är mer för frifräsare. Här kan du hitta vinnare och även gå på pumpen. Passar dig som är beredd att byta fonder vart annat år.

AKTIER

Det enkla aktiereceptet är investmentbolag. Där brukar handeln vara livad även vid ansträngda börsdagar. Och du slipper bevaka flera olika aktier, utan har ju allt på ett bräde.

Du med småbolag se till att äga flera olika aktier. För den dagen du känner dig nödgad att sälja så kanske många andra tänker exakt samma sak. Och då behöver du kanske sänka dina förväntningar på aktiepris 20% innan du får sålt dem.

På PPM:s vinnartopp hittar du några vassa tillväxtfonder, om du vill botanisera.

Hur väljer du mellan smått och stort?/claes hemberg