Handeln i småbolag mot nya höjder

(Aktier17) Intresset för småbolagsaktier har exploderat under 2017. Ett högt tryck med antalet nynoteringar tillsammans med god konjunktur har fått handeln att slå alla rekord. Handeln på First North ökade 32 procent jämfört med i fjol.

Antalet affärer i småbolagen ökar hela 32 % jämfört med fjolåret, som också det var ett rekordår, och uppgår nu i snitt till 33 000 affärer. Stockholmsbörsens handel har under samma period vuxit med 17 %, visar statistik från Avanza.

Under september toppnoterades antalet affärer på First north till 44 000 affärer per dag, men har sedan gått ner något pga. ökad börsoro.

Köplusten har dock varit stor under året och i 280 bolag på listan har småspararna nettoköpt aktier i 169 bolag, eller i drygt 6 av 10 bolag.

Mest har spararna köpt i Paradox, följt av Climeon och PowerCell Sweden.

På säljsidan hittar vi LeoVegas och därefter förra årets säljfavorit preferensaktien Akelius.

Av de 36 nya bolagen som kommit in på First North under året är det endast 1 av 5 som faktiskt går med vinst. Att så få små nya bolag går med vinst är en varningssignal att kvalitén inte alltid är den bästa.

Mitt råd: Var lite försiktig till nya och små bolag. Stirra dig inte blind på kortsiktig kursutveckling utan försök att följa hur det faktiskt går för bolaget. Lyckas de få igång sin försäljning och kan de göra vinst? Samt, kom ihåg spara inte endast i 1 aktie och placera aldrig mer än småpengar i små förhoppningsbolag.

Varningssignal i småbolag                 Enbent i aktier faller lätt                      Bra år för topp 10 i Norden

Har du köpt nått på First North senaste året? / henrik senestad

Relaterade inlägg

Kommentarer