Kraftig ökning i USA-handeln

(Aktier17) Spararna köper USA-aktier som aldrig förr. Apple är åter den den mest ägda amerikanska aktien. Amazon och Alibaba tar sig upp på topplistan där handeln i november slår alla rekord med nettoköp på 300 miljoner. Antalet ägare är upp 50% sedan fjolåret.

Svenskarnas USA-handel stiger kraftigt under 2017. Handeln har ökat med 33% jämfört med samma period i fjol och uppgår nu till över 1 miljard per månad, vilket är i nivå med handeln på alla europeiska marknader hos Avanza tillsammans.

Spararna har dessutom passat på att öka upp rejält och nettoköpen har ökat med 100% jämfört med samma period i fjol. Under november slog nettoköpen alla rekord och uppgick till 300 miljoner.

Hittills i år har spararna nettoköpt aktier i samtliga av årets månader och uppgår totalt till runt 1 miljard kronor. Det är 500 miljoner över fjolåret, som även det slog rekord. Black-Friday rea på handel följt av ett ökat intresse för ”globala” bolag ligger till grund för rekordet.

I år tar Apple åter tronen från elbilstillverkaren Tesla. Därefter följer Berkshire hathaway, Alphabet (Google) och Activision Blizzard som försvarar sina positioner. Ny på listan är Amazon som tar sig upp till plats 6. Intresset för e-handel är även temat för listan andra nykomling Alibaba på plats 10. Ut från listan faller Coca-Cola som spararna sålt av under året och Netflix som spararna helt enkelt inte köpt tillräckligt av jämfört med de andra bolagen.

Amazon och Alibaba. I takt med att H&M i Sverige har tappat aktieägare på förlorat förtroende för deras e-handels plattform har Amazon och Alibaba seglat upp som stora nya innehav bland spararnas USA-innehav.

Båda e-handelsjättarna har kursmässigt gått riktigt starkt under året. Alibaba är upp 100% och Amazon är upp 55% mätt i USD, vilket är en delförklaring varför aktierna ökat upp bland svenska sparare. En annan förklaring är förmodligen just H&Ms tillbakagång, att de inte lyckas med e-handeln vilket leder spararna till aktörer som har lyckats.

För Netflix, som faller ut ur listan, har kursmässigt gått lika starkt som Amazon, men här finns det tvivel kring bolagets marknadsposition.

Mitt råd: På lite längre sikt är det vettigt att sprida sina innehav till fler länder än Sverige. Speciellt då många nya globala bolag verkar även i Sverige. Var dock alltid försiktig när värderingarna är så höga som de är.

140 års väntan på FANG                   All tech glimmar inte                 Tech säljer framtida tillväxt

Har du köpt USA-aktier under året? / henrik senestad

Relaterade inlägg

Kommentarer