Tele2 och ComHem slås ihop

(Henrik Senestad) Idag kom nyheten att Tele2 och ComHem slås ihop. Rent konkret köper Tele2 ComHem med pengar och aktier. Köpet sker med en morot på 16%. Över 23 000 aktieägare, främst Tele2-ägare, berörs av beskedet.

Kursvinnare idag är ComHem som köps av Tele2. Hos Avanza finns det 1 300 aktieägare som tar hem pengar och aktier i Tele2. Under de senaste året har antalet ägare ökat med ungefär 800 st, eller 1,6x fler. Dessa är de omedelbara vinnarna.

Resterade 22 000 ägare hos Tele2 är nog de mer långsiktiga vinnarna. Tele2 har länge inte haft något fast bredbandserbjudande. Med köpet av ComHem får företaget 1 miljoner nya kunder och kan på allvar börja konkurrera med Telia.

Affären förväntas ge en del kostnadsfördelar, men långsiktigt är det framförallt intäkterna som tillsammans ska öka. Minskad kundflykt och att Tele2 nu kan erbjuda telefoni till ComHem-kunder och vice versa är vad som ska driva försäljningen.

En kritik som framförts är att ComHem är skuldsatt och dyrt, samt att de inte erbjuder fiberbredband, utan bredband via kabel-tv. Exempelvis rullar Telia och IP-Only ut fiber till villahushåll runt om i Sverige. Dessa kommer inte nya Tele2 kunna nå oavsett.

Mitt råd:

ComHem-ägare: Aktien handlas nu 6 kronor under budnivån på 146 kronor. Affären kommer sannolikt gå igenom då Kinnevik är storägare i båda bolagen. Sälj hälften inom de närmaste veckorna och vänta sedan in att affären går igenom.

Tele2-ägare: Fundera på om du tycker att ett Tele2 med bredbandserbjudande via kabeltv är ett attraktivare bolag än idag. Rent prismässigt sker inte förvärvet med så hög premie, men kursen i både ComHem och Tele2 har rusat det senaste året, vilket gör köpet något dyrt. Jag lutar åt att behålla merparten av Tele2-aktierna, men kanske sälja av 1/4 och istället placera de i rena fiberoperatörer som Bahnhof eller Bredband2 samt i Telia.

Hur agerar du? / henrik senestad

 

 

Relaterade inlägg

Kommentarer