Tjugonde knut, dags att städa ut

(Henrik Senestad) På lördag inträffar tjugonde knut. Då bjuder traditionen att det är dags att städa julen ut. Även i pensionsportföljen behöver det städas. När julstjärnor och tomtar försvunnit bort, du till minpension.se också surfa kort.

Det borde städas mer i pensionsportföljen. Min lösning är att vi inför en ny tradition, en om att städa ut fonder vid tjugonde knut. För allt för länge har pensionsrådgivare fått fira jul året om med våra pensioner. Och, likt barrande julgranar förtjänar dåliga fonder att slängas ut genom fönstret.

Börja med PPM. Alla som jobbar sparar per automatik till den. På minpension.se får du en översikt. PPM har varit ett hett villebråd för alla pensionsrådgivare de senaste åren, så det finns gott om skandaler. Börja rensa ut allt som heter Allra (numera Ålandsbanken Premium 100 och Dynamisk ränta), Advisor och Falcon Funds. Även Solidar, Monyx, Lundstedt, Pensionskraft och Zensum är namn som fått många klagomål som du bör slänga ut.

-> Hur byter jag? Gå in på pensionsmyndigheten.se och logga in med bankid eller mobilt bank-id. AP7 såfan är ett bra standardval, men det finns även många billiga och bra globalfonder som Länsförsäkringar Global, SPP Aktiefond Global, AMF Aktiefond Världen. Kom dock ihåg, endast 37 av 900 fonder har slagit AP7 såfan sedan start.

Fortsätt sedan med tjänstepensionen. 9/10 svenskar får tjänstepension så sannolikt är du en av dem. En enkelt metodik funkar. Kolla efter de fonder med högst avgifter. Syna de sedan noggrant genom att jämföra mot en billigare fond. Om fonden avkastat mer kan du behålla den, annars städa ut den. Bra jämförelsefonder är SPP Aktiefond Global, SPP Aktiefond Europa och SPP Aktiefond Sverige A. De följer alla sina respektive index.

Fondvalsguiden                    PPM-värstingarna                    800 000 kr försvann

Har du några städtips? / henrik senestad

Relaterade inlägg

Kommentarer