Äldre är för rika

Dagens pensionärer hinner ofta inte använda sina besparingar. Istället har många kvar närmast alla sparpengar även efter 20 år som pensionärer. Det säger mig att en hel del äldre sparar fel.

Vi har aldrig haft så friska och rika pensionärer. Friskare kommer vi helt säkert att bli, men rikare är mycket tveksamt.

Bättre hälsa är naturligt desto bättre sjukvård och effektivare mediciner vi får. Lägg till att dagens jobb är mindre fysiskt betungande.

Men pensionspengarna lär krympa. För dagens pensionärer har prickat in tillväxtens gyllene era 80- och 90-talet när de samlat pengar på hög. Lägg till att deras boende stigit i värde på ett sanslöst sätt. Och nu när de ska använda pengarna så är prisökningarna måttliga. Bättre kan det knappast stavas.

Detta faktum märks också i hur seniorerna använder sina sparpengar. De använder dem inte alls som vi kanske trodde. Enligt amerikanska Blackrock så har snittpensionären kvar 77% av sina besparingar efter 18 års pension. Det är mest helt oberoende storleken på pengarna. De är sanslöst. Och beror just på unika fördelar när pengarna samlades ihop. Något vi inte kommer få se igen…

I det perspektivet så är pensionärer för sparsamma eller så sparar de till fel person? Om nu pension är tänkt till pensionärerna så får de konsumera mer. Det låter kanske konstigt eftersom konsumtion inte är ett syfte i sig.

Nej, jag lutar istället mot att dagens äldre är unika. De kommer inte hinna göra av med sina pengar. Det är konstigt kan vi tycka när nästkommande generationer tvärt om lär känna brist på samma pension.

Vad är då svaret? Jo, att dagens förunnade äldre borde inse sin gynnade position och lära nästa generation att bättre ta hand om sina besparingar. Att till och med hjälpa dem med en sparstart när den äldre fortfarande är i livet, skulle jag själv föreslår.

För hellre att se hur arvet gör nytta när vi lever än att lämna efter oss en hög pengar och hoppas på att de unga efterföljarna har vett och vilja att vara kloka på det sätt som behövs för att göra pengarna rättvisa…

Och då kan dagens äldre inte spara sin pengar som att de själva ska använda dem, utan mer pengar borde just sparas som att de ska användas först om kanske två årtionden. Med andra helt andra val än om du ska använda pengarna nästa höst.

För ska de själva inte använda pengarna så borde de rimligen spara pengarna utifrån arvtagarnas perspektiv. Ett perspektiv som inte är 3 eller 4 år, utan snarare 20 eller kanske även 30 år…

Svaret blir då mer aktiefonder, mer Europa- och Asienfonder som väntas ge stark tillväxt. De unga behöver dessutom lära sig denna nya värld. Medan den äldre generationen haft årtionden på sig att lära sig handgreppen kan vi ny tala om ett gäng 50-åringar som aldrig haft ett fond- eller aktiekonto tidigare. Här lilla sparkskolan, passar särskilt unga.

Aktier blir ett särskilt äventyr. Kanske nästa generation inte alls är intresserad. Då skulle arvet även inkludera en aktieskola. De yngre kanske inte alls är intresserade och borde istället ha ett knippe billiga aktiefonder?

Hur borde dagens pensionärer tänka?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer