CBC säljer sannolika aktieförluster

En telefonsäljare försöker sälja aktier till mig, i bolag som hans arbetsgivare redan är storägare i. Är detta snyggt? Är det ens lagligt? Nej, det tror jag absolut inte. Dessvärre kan hela 25 000 svenskar vara drabbade.

Alexander, från ett för mig okänt CBC investment, i Göteborg ringer mig. Han presenterar att han ska: ”Inte sälja. Vi bara förmedlar ägande i tillväxtbolag.” Men bolagets egna avgifter, delägande, vinster och avkastning undviker han galant att nämna. Snart förstår jag varför.

Säljsamtal av det här slaget brukar börja med skrämsel eller lögner. Säljaren från CBC kör bägge spåren samtidigt.

”Jag ringer bara för att ge dig en bild av olika investeringar utanför börsen. Private equitybolag som vi har de senaste tio åren givit 25% per år, medan börsen har givit noll.”

Här är det lätt att bli lurad av säljarens självsäkra tonläge. Men säljarens fakta är fel. Börsen har senaste tio åren givit 107%, med utdelningar. Och även om andra PE-bolag (bolag som investerar utanför börsen) givit säg 25% så säger det inte något om säljaren CBC:s kvalitet. Så jag frågar: Vad har ni själva avkastat under perioden? Då blir Alexander mest tyst:

”Det är svårt att säga. Det kan jag inte på rak hand”, svarar Alexander. Istället broderar säljaren ut om deras unika arbete. ”Vi har kontakt med 300-400 bolag per år. 5-6 bolag föreslår vi till våra mindre medinvesterare, som du kan bli.” Jag tänker; vackra ord, men antagligen bara säljfluff.

CBC investment säger på nätet att de har en ”unik position i Norden”. Efter 20 år i branschen har jag däremot aldrig hört talas om dem… Nej, det låter mest som hästhandlare. Att locka in vanligt folk i våghalsiga affärer kan jag varmt rekommendera alla att hålla sig en hästlängd ifrån. Minst.

Alexande säljer vidare: ”Vi själva investerar i alla bolag som vi erbjuder våra medlemmar att också investera i. Så vi tar samma risk som du. Vinner vi så vinner du och tvärt om”, hävdar Alexander.

Detta är ju själva bluffen tänker jag. CBC kan vinna 1 000% mer än jag och vad är då min ynka +1% värd. Istället är det arma småsparare som köper upp kursen på CBC investeringar. De eldar med småsparare som bränsle. Han talar ju ingenting om hur bolagen värderas eller hur många olika aktieslag som finns, utdelningar fördelas eller om aktier späds ut. Här kan det finnas en hel kennel begraven.

Lägg märke till hur Alexander undviker att kalla sig säljare eller rådgivare utan säger ”förmedlare”. Han ger nämligen inga råd, utan vill bara informera mig, säger han. Så försöker han kringgå lagen om rådgivning. Utan istället vill han göra mig till ”medlem” och skicka mig ”fakta”.

”Idag har vi 25 000 medlemmar som följer våra investeringar”, berättar Alexander.

Märk väl hur säljaren Alexander kör på sitt manus och frågar du bara en relevant fråga så tappar han snabbt bort sig, för han är inte van att få mothugg och frågor. Det är i sig illavarslande. Jag frågar vidare: Ni heter CBC vad står bokstäverna för?

”Det vet jag inte. Det ska jag ta reda på till nästa gång vi pratas vid”, svarar Alexander som har fullt upp att släta över de svar han inte har. ”Jag låter dig läsa på fakta, så hör jag av mig om två veckor och så kan vi diskutera vidare.”

Snart är det tydligt vart Alexander vill komma. Han vill få mig att att acceptera ett medlemskap. Sedan ska jag få mejl, samtal och mejl till leda.

Säljaren Alexander har så här långt inte nämnt några avgifter. Vad kostar kalaset? frågar jag till slut. Det kan ju inte vara gratis.  Men säljaren säger överraskande nog: ”Vi tar inte ut några avgifter.”

Är det trovärdigt? Skulle de ringa upp mig som en ren välgörenhet. Det tror jag inte på. Istället anar jag var avgiften tas ut och frågar: Vem värderar bolagen som ni erbjuder till allmänheten? Säljaren Alexander vänder sig till en kollega och berättar snart för mig: ”Bolagen värderas av en extern part.”

Här anar jag en stor fallucka för vanliga sparare. Med en hemmasnickrad värdering kan säljaren skruva bolagets värde upp och ned efter behag och ta ut indirekt avgifter och vinster. Något som en privatperson har mycket svårt att se igenom.

Jag blir irriterad över falskspelet. Varför erbjuder ni just mig den här chansen? Om ni är så duktiga på att tjäna pengar kan ni ju själva göra investeringarna istället? Alexander backar ur: ”Nu blir det tuffare frågor märker jag och då väljer jag istället att mejla dig.” Sedan väljer Alexander att helt snabbt avsluta samtalet.

Mitt råd: Tacka direkt nej till alla telefonsäljare. Särskilt från CBC. Gå inte på möten, presentationer eller luncher. Är du minsta nyfiken blir du snart inlurad.
Under samtalet nämner säljaren Alexander inte deras lånekonto med 12% ränta över fyra månader. Hysteriska 48% ränta är 2-3 gånger mer än det värsta jag hört tidigare. Bolaget gör reklam för lånet på sin hemsida. Du behöver spara mellan 50 000 och 3 miljon kronor. Det är allt som står. Några fakta om hur pengarna förräntas eller insättningsgaranti nämns inte. På hemsidan saknas över huvudtaget fakta om bolag, utfall, avkastning, kostnader mm, däremot en film med gul Ferrari och unga kostymkillar, bakåtslickat hår och dyra klockor… Nej, CBC investment är hästhandlare i min värld. Fakta om CBC:s egen ekonomi.

Hur bemöter du säljare?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer