Fler köper Cannabisaktier

Över 30 000 svenskar har nu pengar i amerikanska cannabisaktier. Det är en dubbling med + 111% bara senaste veckan. Cannabis har blivit senaste tidens inneaktie bland högrisksparare. Före jul köpte samma personer ofta bitcoin. Att cannabisköpare på börsen stödjer knarkhandel i praktiken, tror jag inte att spararna inser. Spararna här är samtidigt oroväckande enbenta och har ofta bara olika cannabis-aktier på kontot.

Sedan årsskiftet har cannabis för rekreation blivit laglig i stora och befolkningstäta staten Californien. Detta har fått svenskar intresserade av aktier i cannabisbranschen. Antalet ägare har ökat från 15 000 till över 30 000 personer bara senaste veckan, visar Avanzastatistik. Kurserna är också upp kraftig senaste veckorna.

De som köper cannabisaktierna tycks däremot inte har några moraliska betänkligheter eller nyliberala ambitioner, utan jagar bara den senaste högriskpappret. De som köpte bitcoin i november och december ser nu ut att köpa cannabis-aktier istället. Det är 5 gånger vanligare att cannabis-sparare också har bitcoin sedan tidigare, om vi jämför med vanliga sparare.

Men borde inte sparare i cannabis tänka på konsekvenserna av sitt val?

Precis hemkommen från San Francisco och Los Angeles kan jag bara vittna om hur den öppna knarkhandeln lägger en obehaglig och trasad filt över städerna. Svenska knark-sparare borde resa dit och se med egna ögon, innan de investerar, tänker jag. Så att de förstår vilket samhälle de är med och skapar.

De boende i Californien kan nu köpa och röka hasch helt öppet. Det märks på gatorna mitt i stan, där den söta doften märks i nära varje kvarter. Från skolgårdar i Kalifornien hör jag hur elever röker weed i pauserna mellan lektionerna. Det är ju tvärt emot mer skärpa som både individen, samhället och ekonomin behöver.

Accepterandet av hasch gör att tyngre droger också blivit mer synliga på gatorna i USA. Må vara att dödssjuka patienter röker, men här ser jag dagligen fullt utslagna neddrogade människor mitt i de två stora städerna. Även expediten i mataffären och servitören på restaurangen är stenad, som de säger här.

Detta stödjer nu svenska sparare genom att köpa knark-aktier. Ja, genom att köpa ett tiotal cannabis-aktier så ökar tusentals svenskar värdena på bolagen och ökar deras chanser att expandera. Eftersom det är fullt lagligt numera så är det inte på något sätt brottsligt. Men jag vänder mig ändå emot det.

Jag kan inte heller tänka mig tobaksbolag för produkten ger cancer. Själv vill jag spara mina pengar i verksamheter och bolag som bidrar till ett bättre samhälle.

Och även om du bara ser dig som kall investerare, utan ansvar för följderna, så vill jag avråda från cannabisaktier. När kursen är upp både 3 och 5 gånger senaste veckorna ser mycket ut som en köp-bubbla. Även om handeln är laglig kommer det finnas konkurrens, prispress och konkurser också här. Du ska inte vara förvånad om kursen är halverad inom en månad.

När jag tittar igenom snittägarens portföljerna hos cannabissparare så är ofta de 3-4 största innehaven just bara cannabis-aktier. Det ser också farofyllt ut att vara så beroende av en enda råvara.

Vad säger du till knark-sparare?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer