Så mycket ska vi spara

Av Avanza

12 jan 18

Share

(Henrik Senestad) Att spara är en dygd heter det. Men frågan är hur vi hittar rätt nivå och inte spara för mycket. Här några olika sparpersoner eller sparprofiler där du kanske hittar den som passar dig bäst.

Bland de vanligast frågor jag får är den om hur mycket man borde spara. Och, det vanligaste svaret är antingen 10% av nettolönen eller det beror på din lön och ålder. Jag vll nyansera svaret något genom att dela upp sparandet i olika personligheter eller profiler. För i grunden handlar sparande om val.

1. Svältspararen. Sparar 50-80% av lönen för att snart göra en jätteresa eller något annat stort mål i livet. En trend bland de mest sparintresserade är att spara så mycket det bara går. Här gäller det att dra åt svångremmen rejält och med en lön runt 35 000 kr handlar det om leva på under 10 000 kr i månaden. Det är endast möjligt genom att välja bort en hel del aktiviteter. Några saker du bör kapa bort är: bil, utlandssemester, restaurang- och krogbesök, Netflix, medlemskap i svenska kyrkan, kläder och skor du inte använder. Även om det går att ersätta nöjen och transportsätt med gratisvarianter, såsom att gå till jobbet och läsa böcker på biblioteket handlar profilen om gå på sparlåga, bokstavligt talat.

2. Proffsspararen. 30% av lönen. Här gäller det att göra medvetna val. Med runt 18 000 kr att leva på per månad finns det utrymme för både utlandssemestrar och krogbesök, men det gäller att hålla disciplin och välja bort taxiresor och onödiga klädinköp. För barnfamiljer där den ena partnern är föräldraledig kan sparandet vara lite svårare att upprätthålla. Men, för de allra flesta med en lön över 30 000 kr, är det möjligt att spara likt proffsspararen, om bara viljan finns.

3. Månadsspararen. 5-10% av lönen. Detta är det absolut vanligaste profilen. Uteluncher och caffelatte på väg till jobbet är vanligt förekommande. Även någon materialhobby som cykling är vanligt ifall du inte har barn att köpa skidor till. Viss planering av ekonomin gör ändå att du sparar undan en del av lönen i början på månaden. Att vara månadssparare kan vara ett val, men om du känner att det vore omöjligt att spara mer bor du sannolikt relativt dyr, åker bil till jobbet eller köper mer kläder än vad du behöver.

4. Nollspararen. 0% av lönen. Pengar är till för att konsumeras. Varför spara när man inte vet ifall man lever imorgon? Att inte spara någonting alls med en lön på 35 000 kr tyder bara på dålig planering. Det finns utrymme, men av olika anledningar konsumeras allting. Här gäller det att jobba med motivationen. Att spara handlar både om att jämna ut inkomster över tid och att kunna konsumera något du verkligen vill ha och behöver i framtiden.

Mitt råd: Håll dig till månadsspararen eller proffsspararen. Och, om du väljer att gå upp till svältspararen gör det endast en kort tid, då det inte är en hållbar nivå i längden. För nollspararen säger jag, skärp dig! Sätt upp ett månadssparande direkt och för över pengarna via autogiro när lönen kommer.

Vilken sparprofil är du? / henrik senestad

Med % av lönen menas % av nettolönen och sparande inkluderar även amorteringar. I typexemplen har jag antaget att personen tjänar 35 000 kr före skatt. Det är givetvis svårare att spara en stor del av lönen ifall man tjänar mindre.  

Relaterade inlägg

Kommentarer