HQ Brokers råa säljmetod

De ringer i luren och Annie erbjuder mig ”fantastiska tradingprodukter på bland annat bitcoin”. Och naturligtvis glömmer säljaren att tala om avgifter och risker. Liknande annonser springer du lätt i falska propagandatidningar. Dags att varna vänner och släktingar, för fulsäljarna kryper under svenska myndigheters skyddsnät.

Min telefon ringer. Jag ser ett +44-nummer på telefonen. Det är ett Englandsamtal. Men i luren svarar en Annie med en bakgrund från ett stökigt kontorslandskap. HQ, High Quality, heter bolaget och sitter i Hongkong.

”Känner du till trading?” frågar hon och berättar att jag kan handla i bolag som Apple, Google och till och med bitcoin.

Säljarens erbjudande går ut på att jag ska använda deras analysverktyg och tjäna miljoner på kort tid. ”Bitcoin är hett”, menar hon. Säljaren babblar på om olika vinster som olika personer har gjort. Hon ger mig deras sajtadress HQ broker, och jag inser snabbt att hon säljer tomma löften för dyra pengar.

Det faktum att hon talar engelska och svänger sig med många facktermer gör nog att svenska sparare inte fångas i hennes garn. Å andra sidan vet vi hur snabbt och enkelt vi idag kan flytta pengar idag. Hur hon fått mitt nummer vet jag inte. Så varna gärna vänner och bekanta…

Säljhotet förvärras av att så gott som alla fulsäljare av bitcoinhandel är utländska, utanför EU. Det gör det nära nog omöjligt för svenska myndigheter att stoppa dem. Vi måste göra det själva. Så här gjorde jag:

Säljaren Annies fantastiska affärsförslag låter för bra för att vara sant. Jag måste fråga tillbaka: ”Varför använder hon inte verktyget själv istället”, undrar jag. Då hänvisar hon plötsligt till sekretess.

När jag sedan frågar ”Varför ringer du just mig?” lägger hon på luren.

När jag försöker ringa tillbaka så svarar en telefonsvarare: ”Numret har ingen abonnent”

Mitt råd: 1) lägg på luren. Om du vill förstå så måste du 2) ställa några enkla motfrågor. Ser du reklam för enkla vinster på nätet, så kanske du själv inte blir lockad, men det kan vara värt att ta upp ämnet med unga mer ovana sparare, som lockas av genvägar i sparvärlden. Genvägar som tyvärr ofta gör att de bränner sig och sedan begraver pengarna på ett konto utan ränta istället. Så kan nybörjare bli dubbla förlorare.

Vilka fula säljare har du mött?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer