Ingen bopanik, men väl oro

(Henrik Senestad) Bostadspriserna fortsätter ned, men hösten brukar vara svag och världsekonomi är fortsatt stark. Därför finns ingen anledning att få panik ännu, men vänta inte in krisen utan förbered dig redan nu.

På måndagen kom det många redan befarade, att priserna på bostäder fortsätter att falla. Från november är priserna ned strax över 2 procent och totalt är nu fallet på mer än 10 procent. Samtidigt har både bostadsutvecklarna och bankerna slutat att falla. Detta trots krisrubriker i tidningarna. Hur kan det komma sig?

Fallet har bromsats upp. Det faller, men takten accelererade inte, vilket kan ses som ett första tecken på att det kommer stanna upp. Därför tror många att det värsta är över.

De faktorer som talar för att fallet snart är över:

1. Stark världsekonomi. Alla länder i Europa visar på tillväxt och både USA och Kina tuffar på i allt högre takt. Eftersom Sverige är ett litet exportberoende land är en stark världsekonomi ett draglok som inte ska underskattas.

2. Svag period. September till december är säsongsmässigt svag på bostadsmarknaden. En vändning är mer sannolik i januari eller februari då det brukar gå upp.

3. Sverige och Stockholm växer. Vi blir fler och fler personer som alla behöver bostäder. Även om det byggts dyrt och till fel personer finns det ett grundläggande behov av fler bostäder.

4. Ett nytt amorteringskrav 1 mars. Många kommer vilja köpa en ny bostad innan de nya tuffare reglerna införs.

Med det sagt gäller det att hålla koll på nästa månadssiffra. Om januarisiffrorna visar sig vara svaga finns det stor risk att fallet fortsätter, trots alla goda argument emot. Några andra argument för ett fortsatt prisfall är stigande räntor framöver och svag marknad i spåren av de nya amorteringsreglerna. Så häng inte upp privatekonomin på bostadspriserna i år heller.

Pruta hem semesterkassan                     Boprisras borde oroa

Mitt råd: Vänta inte på att krisen är ett faktum. Pruta redan nu på bolånen och gör rum i kalkylen för att tåla bistrare tider. Även fast det brukar bli sol efter regn utesluter det inte att det regnar på ett tag till…

Vad tror du om fallet på bostadsmarknaden? / henrik senestad

 

 

 

 

Relaterade inlägg

Kommentarer