Tecken på glad börs

Nu väntar sig analytikerna en stark siffror från de svenska bolag. Prognoserna säger det. Dessutom har vi inte sett några allvarliga varningar om tråkiga överraskningar, inför inför rapporterna. Därför kan vi vänta en glad börs närmaste veckorna. Men var ändå beredd på farthinder.

Fjolårets starka börs ser ut att fortsätta. Åtminstone årets första månader. Så köp nu inte för hull och hår. Det kan bli ömma tår…

I fjol steg amerikanska bolagens  vinsterna 10% och väntas i år stiga ytterligare 13%. Det låter som en härlig medvind för börsen. Om nu bolagens siffror är så starka som de antytt. Eller har kanske börsen sprungit väl mycket i förväg, när bara i fjol steg dubbelt mer eller 25%…

Och tillväxten just nu är inte heller nyckeln. utan huvudfrågan är vad vd:arna kommer att säga i sina utblickar och tankar framåt. Så stirra inte så mycket på utfallet för de sista månaderna. Ser vi något bolag uttrycka sig vagt eller till och med svagt om efterfrågan i Nordamerika eller Europa så lär det vara långt viktigare än all historik.

För börsen tittar framåt. De vinster vi nu räknar på är de som ska rulla in närmaste 5-10 månaderna. Längre bort än så vågar ingen människa räkna eller hoppas. Särskilt nu efter många goda börsår.

Ytterligare en förtroendeingivande sanning är avsaknaden av några beska droppar så här strax före rapportfloden. Vi har ju faktiskt inte sett några avskräcknade vinstvarningar, som signalerar för högt uppskruvade förväntningar. (Metso beska fakta under måndagen gav inte mycket reaktion). Tvärt om har det varit ganska tyst från bolagen sedan november.

Om vi inte räknar H&M förstås, men det är ändå ett specialfall. Ändå har H&M säkert lagt en sordin över svenska sparares bild av börsen. Men industrin, it, råvaror, läkemedel… har haft en bra tid och väntar bättre vinster och ljusare utsikter.

Mitt råd: Börsårets ser ut att börja starka. Men redan i mars, efter rapporterna, så brukar börsen bli svagare. Detta kan bli extra mycket sant i år, efter de många starka börskvartalen vi har bakom oss. Titta på 2015, då börsen föll som mest 15%. Om det upprepar sig i år, ska vi inte vara överraskade.

Hur bemöter du börsåret?//claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer