Över 10 000 på minus i bitcoin

Över 10 000 svenskar är redan på minus i bitcoin, via börsen. Nu försöker fler säljare tjäna pengar på andras nyfikenhet genom att erbjuda lär-dig-bitcoin-kurser. Det liknar köpsekter. En kurs lovar till och med att avslöja ”Varför är Hemberg rädd för bitcoin”. Jo, jag undrar förstås vad de syftar på.

När en kiosk sålt en vinst i trisslotter försöker samma kioskägare gärna locka fler att handla. Men sannolikheten att ytterligare en ska vinna i samma butik är hopplöst liten och inte större en dagen före.

Med samma blandning av girighet och lust försöker sig fler tjäna pengar på andras nyfikenhet i senaste snackisen bitcoin. Nu handlas de som sk certifkat via börsen. De råaste möter du på nätet eller blir uppringd av, som jag själv blev häromdagen. Dessa är ofta utländska och svåra att granska.

Även svenska säljare pratar bitcoin. Serie-entreprenören Viggo Cavling utnyttjar hysterin kring bitcoin. Han utbildar gratis och säljer ett studiematerial för 499 kr, heter det. Att på en timme locka vanligt folk att spekulera kanske vår tids största bubbla, är djupt ansvarslöst, enligt mig. Att Viggo inte ens tar betalt i bitcoin, borde bara det vara en varning.

Att några faktiskt tjänat stora pengar försöker han ha som argument för att locka in fler. Men sanningen är att snittköparen i bitcoin hittills betalat 12 000 dollar. Det gör att bara varannan är på plus i bitcoin. Ja, varannan har ju köpt över dagens nivå. Snacket om stora pengar i bitcoin är därmed inte sant. Över 10 000 svenskar är idag minus i bitcoin.

Hellre lära av källor som SVT: 3 min om bitcoin

Frågor & svar om bitcoin           Kända köp-bubblor        Säljarna synliga i bitcoin

Är du rädd för bitcoin?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer