Rör inte ISK

ISK-kontot får nu kritik för att det rör till landets sparskatter. Men då har kritikerna missat hela idén med kontot. ISK är en succé på många plan. Ska vi reformera svenskarnas sparformer är det snarare gamla konton som ska läggas ned eller anpassas till ISK-kontot. Inte tvärt om.

Förbundet SNS anser att ISK-kontot ska ha samma 30%-skatt som annat sparande. Tanken att skatter ska vara likformiga har vi hört förut. Andra har kritiserat kontot för att bara vara för rika. Men bägge perspektiven är löjeväckande. Kritikerna har inte läst på bakgrunden till ISK-kontot.

Svenskarnas sparande är en snårig skog av regler, undantag och skatter. Här är ISK-kontot på alla sätt en förenkling. ISK ger viktig och utökad konsumentmakt. Här får spararna en rak och enkel begriplig skatt, utan deklaration. Spararna kan komma loss från dyra fonder och aktier för att istället välja mer moderna billigare sparformer. ISK ger spararna flexibilitet och de kan lättare vända ryggen till dåliga bankrådgivare.

Skattenivån på ISK sattes (till 30% av statslåneräntan) för att vara skatteneutral för staten. Utifrån att svenskarnas snittsparande är hälften räntor och hälften aktiefonder. Men för spararna blev det en fördel; för de kan välja; att lägga räntor på gamla konton och aktiefonder på ISK. Men för staten var det ingen skillnad.

Reaktionen efter 6 år med ISK-kontot är tydlig. Spararna väljer billigare sparformer. De lämnar gamla dåliga fonder och väljer bättre och mer hållbara. 9 av 10 nya sparkronor hamnar i lågprisfonder mot endast 2 av 10 tidigare. Vi ser större omflyttningar mellan banker och även unga sparare har idag närmast alltid ett ISK-konto med ett långt bättre sparande än tidigare generationer.

Fördelen med ISK har förstärkts av att den gamla sparjätten pensionsförsäkringar lagts ned. Återigen var detta möjligt för att svenskarna nu kan använda ISK-kontot och skaffa sig ett bättre sparande istället för att förpassas till sämre mer stelbenta aktie- och fondkonton.

Efter 6 år med ISK-kontot kan vi tydligt och klart konstaterat att ISK är den bästa sparreform svenskarna fått sedan flera årtionden. Endast PPM-sparandet kan mäta sig med ISK-kontots många fördelar.

Är det någon skatt som ska bort eller anpassas så är det snarare de gamla sparskatterna om 30% på fond- och aktiekonton. Den är föråldrad, konsumentovänlig och spelar bara banker och dåliga rådgivare i händerna. 30%-skatten har givit svenska folket ett hemskt skattelås. Här fastnar svenska folket i dyra fonder, i aktier de ärvt och sparprodukter som ingen insatt sparare skulle stanna i.

Om vi ska stödja svenska sparare så behöver de mer ISK och inte mindre. Och lägg ned alla 30%-konton. Det skulle verkligen gynna svenska folket många årtionden framöver.

ISK bästa kontot        ISK-skatt bara 0,45%         Flyttstäda innan ISK

Hur kan sparskatterna förbättras? /claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer