Snitträntan dec: Rörlig fortsatt rekordlåg

Den mest sålda 3-månadersräntan är fortsatt rekordlåg, visar snitträntorna. 7 av 10 banker sänker 1-åringen. Prutarna betalar i rekordlåga 1,53% för 3 månaders boränta och 1,55% för 1-åringen. Prutrekordet fortsätter. Årets fattigaste månad borde locka fler att pruta hem extra pengar. 3-månaders kan du förhandla om när som helst.

Hej svenska prutare, ni plockar hem rekordlåga boräntor. Snittet 1,53% för 3-månaders räntan ligger på en historisk bottennivå. Även 1,55% på 1-åringen är nära rekord. Samtidigt börjar en del banker att höja räntan under månaden. Siffrorna visar 15 höjningar och 19 sänkningar.

Överlag tycks bankerna småpeta i räntesnurrorna. De vet att räntorna kan börja stiga i sommar. Kanske är prutarna för snälla. För visst ser bankerna väl bekväma ut?

Snittprutaren (listräntan minus snitträntan) plockar förra månaden hem 0,32% eller motsvarande 6 400 kr per år för snittsvensken. Bäst prutar vi på 3-månader och 1-åringen. Där prutar vi hem hela 0,33% jämfört med listpriset.

Det finns mycket att hämta visar jämförelsen mellan banker. Att pruta ner från högsta snitträntan på 2,05% till 1,43%, som är lägsta snittränta, ger 12 400 kr för snittsvensken. Stalltipset är att pruta på rörligt nu och pruta igen om ett halvår. Eftersom vi vet att den som prutar fler gånger ofta lyckas bättre.

För rörlig boränta finns flera bra nischbanker att välja mellan. Bäst är SBAB, ICA och Danske. De har och har haft alla längst rörlig ränta under flera månader.

Ifall du vill binda finns storbankerna SEB och Swedbank på 1,88% och 1,89% för en 5-årig. Men se upp med vad du betalar. Binda kostar ofta dyrt. Och många tjänar på att INTE binda.

SBAB delar förstaplats i december med lägst 3-månadersränta på 1,43%. ICA höjer något till fortsatt låga 1,45%. Går vi tillbaka till våren var det istället Danske och Skandiabanken som slogs om förstaplatsen. Så det gäller att passa på när någon aktör väljer att fajtas om dina lån. När det gäller bolån lönar det sig att vara både aktiv och otrogen.

ICA erbjuder även lägst ränta på 1-år. Men, på längre räntor är de långt från toppstriden. SBAB är dyrast på 1-åringen. Alla banker har sin säljtaktik så det finns inget enkelt svar. Välj den bank som passar ditt behov.

Nordea ändrar listpriser på 3-månaders och 5-årig. Om detta är en del av en större satsning återstår att se. Snitträntorna har ännu inte fallit i någon större utsträckning för Nordea under månaden.

Årets fattigaste månad ger tillfälle att pruta. Om kassan tryter efter jul- och nyårshelgen kan det vara dags att slå en signal till banken. De bästa prutarna kammar hem 10 000 kr i lägre räntekostnad för ett snittlån. Ring 6-7 banker för bäst ränta, men redan vid 3 banker ser vi skillnad i vilken ränta du får. En räntehöjning från riksbanken ser vi först efter sommaren.

Snitträntan väcker prutare     Pruta hem 22 000 kr     Använd pruträntan

Har du prutat på din boränta? /claes hemberg

 

 

Relaterade inlägg

Kommentarer